Min datter døjer med eksem: Kan det være allergi?

Lørdag, 13. april 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Min datter får hormoncreme mod eksem, men jeg tror, eksemen kan skyldes allergi. Lægen vil dog ikke udrede hende for allergi. Bør jeg insistere?
Sunburn redness and peeling of skin on child hand. Baby sunburn and allergy concept

Kære Lotte

Min datter på fem år døjer meget med eksem. Lægen behandler med hormoncreme, når det er værst, og ellers er det daglige indsmøringer af huden i fed creme samt mindre brug af vand og sæbe end hos mine andre børn.

Jeg mener at vide, at eksem kan skyldes allergi, og jeg vil meget gerne have min datter udredt, men det synes lægen ikke er relevant. Han siger, at hun ikke har symptomer på andet end børneeksem, så der er ingen mistanke om allergi.

Hvad siger du?

Mvh. Mor.

Kære Mor

Ved børneeksem anbefales det hovedsageligt kun at udrede for allergi, hvis der er mistanke om fødevareallergi, og da din datter ikke har symptomer, der peger i den retning, giver det derfor ikke mening at blive udredt.

Børneeksem – eller atopisk dermatit, som det også kaldes – skyldes ofte en arvelig faktor, som bevirker, at huden har sværere ved at holde på fugten og derved irriteres, hvorfor der opstår eksem. Det har intet med allergi at gøre.

Altså synes jeg, din læge har ret. Han handler fornuftigt ved ikke at udsætte din datter for unødige blodprøver, som i værste fald forvirrer og i bedste fald intet viser.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk