Mit bankende hjerte

Torsdag, 16. november 2023
Af Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
"B" er sund og rask, men føler nolge gange, at hendes hjerte slår forkert. Hun spørger lægen, hvad hun skal gøre.
ekstrasystoler / ekstra hjerteslag

Kære Lotte

Jeg er en kvinde på 67 år. Jeg er efter egen mening sund og rask, og jeg skal nu til at leve min tredje alder, da jeg lige er gået på pension.

Jeg går mange ture og spiser sundt uden for meget fedt i maden. Jeg ryger ikke og drikker kun alkohol ved festlige lejligheder. Min læge siger, at mit blodtryk er fint, og kolesteroltallet også i orden.

Grunden til at jeg skriver er, at jeg i den sidste måned har haft på fornemmelsen, at mit hjerte slår forkert. Det sker meget kortvarigt, og det føles som hjertebanken, men jeg får det ikke skidt. Når jeg mærker efter på pulsen i håndleddet, er den lidt uregelmæssig.

Hvad gør jeg? Jeg vil helst ikke lyde som en hypokonder, men jeg er lidt bekymret.

Mange hilsner B

Kære B

Jeg kan da godt forstå, at fornemmelsen af, at hjertet slår lidt mærkeligt, giver anledning til bekymring. Umiddelbart mener jeg dog, at der er tale om ekstrasystoler, som er helt ufarlige.

Ekstrasystoler, også kaldet ekstraslag, er et hjerteslag, som kommer for tidligt i rytmen. Det starter i venstre hjertekammer, fremfor i venstre forkammer, som et normalt hjerteslag gør.

Alle mennesker oplever ekstrasystoler fra tid til anden. Ikke alle mærker dem på samme måde, og nogle bemærker dem slet ikke.

Med det sagt bør en fornemmelse af at hjertet ikke arbejder, som det skal, dog altid føre til en snak med lægen. Vedkommende har meget bedre mulighed end jeg for at undersøge sagen nærmere.

Derfor vil jeg opfordre dig til snarest muligt at bestille en tid hos lægen til en snak om din hjertebanken.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk