Nye knæ – skal, skal ikke...

Fredag, 9. august 2019
Lotte Bang
Der indsættes årligt omkring 9.000 knæproteser i Danmark, så lægerne betragter det som ren rutine, men sådan er det selvfølgelig ikke for den enkelte patient og slet ikke for kvinden, der har været på besøg hos læge Lotte Bang.
Knæ

Kvinden i konsultationen havde gennem flere år kæmpet med tiltagende smerter i begge knæ på grund af slidgigt. Træning hos fysioterapeut havde hjulpet en del i den første lange tid, men efterhånden måtte der smertestillende medicin til i større og større mængder. Nu var hun dagligt plaget af smerter, og knæene gav hende mange begrænsninger i dagligdagen, så tiden var kommet til at tage en stor beslutning.

Ikke alle knæoperationer ender godt

”Jeg er 69 år og er slet ikke klar til alle de begrænsninger, som knæene nu sætter for mit liv, men jeg har læst, at ikke alle operationer går efter planen og giver den ønskede smertelindring og bevægelighed, så jeg er stadig i tvivl om, hvad jeg skal gøre,” sagde hun med et suk.

”Jeg er enig med dig i, at man ikke skal kaste sig ud i en operation for enhver pris, og at andre behandlinger altid skal prøves først. Du har været flittig med træning og klaret dig længe på medicin mod smerterne, men nu er din hverdag væsentlig påvirket, og det er en klar indikation for at tilbyde en operation,” sagde jeg.

”Hvad nu, hvis det hele er forgæves?” spurgte hun.

”Hvad nu, hvis du bliver kørt over i morgen?” svarede jeg, og det grinede vi lidt ad, for intet er jo sikkert, men langt de fleste knæoperationer forløber efter planen, så jeg syntes bestemt, hun skulle tage imod tilbuddet, men det var jo hendes valg.

Det endte med operation. Først det ene og så det andet knæ, og her et halvt år efter er smerterne stort set væk, og hun kan igen efter flittig genoptræning deltage i alt, hvad hun har lyst til uden begrænsninger fra knæene.