

Jeg har følgende spørgsmål, som ofte diskuteres. Må man spise mad, der indeholder K-vitamin, når man får medicin mod for højt blodtryk og kolesterol? Nogle siger, at man ikke må, da K-vitaminet får blodet til at blive tykkere.
Nogle af de madvarer, som det påstås, at man ikke må spise, er stegt lever, stegt svinehjerte, grønkål og persille, men er det mon rigtigt?
Af hensyn til dit svar vil jeg nævne hvilken medicin, jeg får. Det drejer sig om: Atorvastatin 40 mg mod kolesterol, Metoprololsuccinat 100 mg mod blodtryk, Amlodipin 10 mg mod blodtryk samt Enalapril 20 mg mod blodtryk.
Mvh. V.B.

Der er ikke noget af den medicin, du tager, der er et problem i forhold til K-vitamin. Jeg tror måske, du forveksler blodtryksmedicin med blodfortyndende medicin som Marevan, Marcoumar og Warfarin.
Denne medicin gives især efter tidligere blodpropper og hjerteflimmer i hjertets forkammer. Tager du denne medicin, skal du sørge for at spise nogenlunde samme mængde mad med K-vitamin dagligt. På den måde skabes den bedste balance mellem vitaminet og medicinen.
Andre typer af blodfortyndende medicin er derimod ikke farligt at kombinere med K-vitaminhol-dige fødevarer som grønne grøntsager og krydderurter.
Mange mennesker i blodfortyndende behandling er bange for at spise de K-vitaminrige grøntsager, men det er altså et fåtal, der behøver gå op i det. Disse patienter får i øvrigt jævnligt målt hos lægen, hvor tyndt deres blod er, og medicinen doseres ud fra dette.
I virkeligheden beskytter frugt og grønt mod at udvikle hjerte-kar-sygdom. Derfor er det vigtigt at få grøntsager, også de mørkegrønne, og den bedste balance i behandlingen med Marevan, Marcomar og Wafarin opnår du som sagt, når det daglige indtag af K-vitamin er stabilt.
Kærlig hilsen Lotte

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.
Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk






Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.