Brev til Puk: Jeg hader min mands skæg

Onsdag, 21. december 2022
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
Den meget skægforskrækkede læser står i et dilemma. Læserens mand har støttet Movember og fået sig et overskæg, som han har valgt at beholde. Den beslutning er læseren ikke begejstret for. Læs her, hvad Puk råder læseren til.

Jeg ved ikke, om mit dilemma er et, du vil bruge tid på i brevkassen, men nu prøver jeg.

Tilbage i november fik min mand den idé, at han ville støtte Movember og lave et overskæg. Det synes jeg sådan set var en god sag og fint at støtte. Men nu er han blevet så glad for sit overskæg, at han har tænkt sig at beholde det.

Jeg vil ikke pakke min holdning ind: Jeg hader det skæg.

Det leder mine tanker hen på 70’ernes filmstjerner, og jeg bryder mig virkelig ikke om det. Han vil ikke tage det af, han elsker det, og nu er mit spørgsmål til dig: Hvad gør jeg?

Det er jo et helt andet menneske, jeg kigger på. Han ligner en helt anden type. Jeg synes også, det er ulækkert, for der sidder jo alt muligt i det.

Skal jeg give ham en sovepille og barbere det af, mens han sover?

Den meget skægforskrækkede.

Kære Den meget skægforskrækkede.

Movember er en sammentrækning af moustache og november og leder hen til, at mænd skal lade overskægget gro i en måned for at skabe fokus omkring mænds fysiske og mentale sundhed.

Jeg vil gerne bruge tid på at diskutere skæg, eller jeg vil i hvert fald gerne bruge tid på at diskutere, hvor meget vi skal blande os i, hvordan andre ser ud. Det er en vigtig snak at tage.

Jeg kan selvfølgelig ikke bifalde, at du bedøver din mand og frarøver ham skægget, mens han er i koma, men det regner jeg også med var skrevet i sjov.

Du har nok gættet det, fordi jeg jo er i den lidt mere hippieagtige ende af skalaen, når det gælder andre menneskers lyst til at udtrykke sig.

Jeg synes naturligvis, at din mand er i sin fulde ret til at beholde sit overskæg. Det ser måske ikke sådan ud, men han ER faktisk den samme bag skæget.

Nu har han fået lyst til at slå et svirp med halen og ændre noget af sit udtryk. En ret, mange kvinder har forbeholdt sig gennem mange generationer.

Når jeg tænker på alle de frisurer og hårfarver, jeg har budt min egen mand gennem de 22 år, jeg har kendt ham. Jeg har aldrig nogen siden bedt om hans mening, når jeg skiftede stil.

Er det i øvrigt normalt? Eller er det bare mig, der er mærkelig?

Jeg synes som sagt, at vi har lov til at råde over egen krop og udtryk, og jeg synes derfor, du må lære at elske det skæg, hvis også du elsker din mand.

Hygiejne er selvfølgelig et must. Skæg skal renses og plejes, men lad ham dog eksperimentere.

En dag ryger det sikkert af igen.

Bedste hilsner fra Puk.