Kan jeg invitere min ene søster og ikke den anden?

Onsdag, 31. marts 2021
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann
Kan kvinden, der skriver til Puk, tillade sig kun at invitere sin ene søster med på ferie, da den anden søster har en kæreste, som kvinden og resten af familien ikke bryder sig om?
-

Kære Puk

Til efteråret fylder jeg rundt. Til den tid regner vi med at kunne rejse til udlandet igen, og jeg har hele tiden haft et ønske om at invitere min mand, vores søn, datter, svigersøn og barnebarn på en uges ferie sydpå.

Jeg har to søstre, min storesøster er to år ældre end mig, og vi har altid haft et meget tæt forhold. Hun er alene og har ingen børn, så hun har været en slags reservemor for vores børn. Forrige år var hun gennem et langvarigt sygdomsforløb, derefter kom coronaen, og hun mistede sit job. Hun kunne virkelig trænge til den opmuntring, sådan en udlandstur ville være.

Men jeg har også en yngre søster, og vi har et lidt anstrengt forhold, især fordi hun for tre år siden flyttede sammen med en mand, som vi ikke bryder os meget om. Han er meget dominerende, pralende, og så har han nogle holdninger, som slet ikke stemmer overens med de værdier, vi har.

Jeg kan ikke holde tanken ud om at skulle have ham med på den ferie. Og jeg kan ikke være bekendt at invitere hende alene. Det skal tilføjes, at da han for halvandet år siden fyldte rundt, var vi alle inviteret på kroophold med overnatning, og det var meget fint og fornemt.

Hvis jeg kun inviterer min storesøster, bliver min anden søster meget fornærmet, ved jeg. Min mand mener, at det kan jeg bare blæse på, men jeg er frygtelig meget i tvivl og vil gerne høre din mening.

Søster

Kære søster

Er du stensikker på, at din søsters mand vil kunne spolere en hel ferie, når der er så mange andre gode mennesker til stede?

Hvordan kan I lade ham få så meget magt over jer, at han bliver den, der slår tonen an og dominerer så meget? Er du sikker på, at du ikke vil kunne tage på ferie og lade ham være skør på sin egne måde og ikke lade dig irritere og i stedet fokusere på de andre i familien?

Jeg synes, du skal overveje det. Han får jo kun lov til at irritere dig, hvis du tillader det. Din ferie er alligevel smadret, hvis ikke du inviterer din søster og manden med. Så vil du vende og dreje dig mange uger op til ferien, under hele ferien og lang tid bagefter, fordi du valgte dem fra.

Jeg synes altså, du skal se, om du kan finde en måde at skrue lidt ned for hans dominans på. Lad være med at tage det som en invitation til konflikt, når han kommer med synspunkter, du er uenig i. Lad være med at hoppe på limpinden. Det er dit eget ansvar. Jeg har set mange familier blive splittede, og du vil savne din søster, hvis hun vender dig ryggen. Skal han virkelig være den, der splitter jer ad? Det er for meget power at give ham.

Af sted med jer. Alle mand. God tur og held og lykke.

Varme hilsner fra Puk

Kære Puk

Står du med et problem, du har svært ved at løse, eller trænger du bare til et klogt og forstående menneske at dele dine tanker med? Så skriv til Puk Elgård.

Det kan sende hende en e-mail på: puk@familiejournal.dk