Kan jeg melde fra familiens julerejse?

Onsdag, 22. november 2023
Af Puk Elgård.
Illustration: Birgitte Ahlmann.
Læseren har ikke lyst til at fejre jul på Kap Verde med familien, men foretrækker at blive hjemme i trygge rammer. Læs her, hvad Puk mener, at læseren bør gøre.
Et fly

Kære Puk

Så er julen jo om hjørnet, og det skulle gerne være en højtid, man ser frem imod. Det plejer jeg også, men nu har jeg kun uro, når jeg tænker på den kommende jul.

I sommer besluttede mine børn, at det ville være meget bedre, hvis vi alle droppede sommerferien og julegaverne og al julemaden, sparede sammen og i stedet for rejste til de varme lande i julen.

Dengang mente jeg, at det var en udmærket idé, men nu hvor julen nærmer sig, og det samme gør afrejsen, fortryder jeg så mindeligt, at jeg sagde ja. Jeg ville langt hellere fejre julen i Danmark og gøre, som vi plejer.

De andre glæder sig, og vi skal bo på et luksushotel i Kap Verde. Alle – også jeg – har puttet penge i, men jeg tænker på, om jeg skal afbestille rejsen.

Der er langt dertil, og jeg er i øvrigt ikke så vild med at flyve. Jeg vil meget hellere være alene i Danmark, og så kan vi måske lave et videokald juleaften, så jeg kan se familien på den måde. Jeg har ikke spor imod at være alene herhjemme. Og der er jo også mange indbrud i julen.

Kan jeg tillade mig at sige fra? Jeg er 67 år og har ikke lyst til at tage så langt væk. Vi skal jo ikke bare derhen, men også hjem igen.

Hvad gør jeg?

Mormor

Kære Mormor

Du tager en stiv whisky i lufthavnen, og så sætter du snuden mod Kap Verde.

Jeg tror, du er bange for at flyve. Jeg kan genkende en artsfælle, når jeg ser en. Før en afrejse kan jeg selv finde 1.000 gode grunde til ikke at sætte mig op i den blikdåse og tilbringe mange timer i over 10 kilometers højde. Jeg HADER at flyve.

Men på trods af min angst har jeg gjort det virkelig mange gange, og der er ikke sket mig noget. Jeg ved godt, det er problematisk at anbefale alkohol, men jeg tror, du ved, hvad jeg mener. Gør, hvad der skal til, for at du kan overkomme den tur. Om det er en lille drink, noget beroligende fra lægen, gode bøger, dejlig musik eller hvad som helst, der virker for dig.

Det bliver jo en kæmpe oplevelse. Du er 67. Der står desværre ikke nogen steder, at man ikke må være over 66 år, hvis man skal op i en flyver, men til gengæld må du være en erfaren kvinde, der har levet et langt liv og overkommet mange ting i din tid på jorden. Den her flyvetur klarer du også.

I stedet for at fortælle din familie, at du er bange for indbrud eller savner det sjappede december i Danmark, skal du fortælle dem, at du er hunderæd for at sætte dig i flyveren. På den måde kan de bedre hjælpe dig.

Det er okay at være bange for at flyve. Så vidt jeg kan læse mig til, lider hver tredje af en form for flyskræk. Men til gengæld kan jeg også læse, at risikoen for at styrte ned er én ud af 11.000.000. Du kommer sikkert frem og tilbage. Husk støttestrømper til turen og en varm trøje, for der er meget vind på Kap Verde. Jeg har været der.

Jeg håber, at I får en vidunderlig tur. Det er et familieminde for livet, og din familie vil savne dig meget, hvis du ikke kommer med.

Jeg håber, du kan læse mit svar med et smil. For jeg ved, hvor rædselsfuldt du har det, men hvis jeg, som er så panisk for at flyve, kan, så kan du også.

Rigtig god tur. Send et postkort.

Glædelig jul til dig og din familie.

Kærlig hilsen Puk