Puks brevkasse: Vores liv styres af min kones spåkort

Mandag, 29. maj 2023
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
”Hvad skal jeg gøre ved min spåkone?”. Sådan lyder læserens spørgsmål til Puk. Du kan blive meget klogere på, hvad det indebærer i brevet her.

Jeg skriver, fordi min kones adfærd er ved at gå over gevind.

Sidste år fik hun nogle såkaldte spåkort til sin fødselsdag, og siden har hun trukket kort på alting. Hun trækker kort, når hun skal beslutte stort som småt, og jeg føler, at det efterhånden er en farlig leg, for hun retter sig efter de svar, kortene giver.

Tænk, hvis hun en dag spørger kortene, om hun skal bytte sin ægtemand ud, og de så siger ”ja”, så tror jeg faktisk, at hun gør det.

Jeg er nok mere den pragmatiske type og har svært ved at se fidusen med at lade dødt pap bestemme, hvordan vi lever vores liv.

Har du kendskab til disse kort – og hvad tænker du, at jeg skal gøre ved min spåkone.

Pragmatikeren.

Kære Pragmatikeren.

Spåkort, tarotkort, englekort, orakelkort og flere andre navne er de kort, folk bruger til at få svar og blive guidet i livets spørgsmål.

Jeg har ikke kunnet finde et entydigt svar på, hvor sådanne kort stammer fra, men man ved, de dukkede op i Europa i det 14. århundrede. Kortene var oprindeligt et kortspil, men har senere udviklet sig til et redskab i den okkulte verden. Der vil med garanti sidde folk og læse med lige nu, som er eksperter på området og helt som din kone bruger kortene til små og store spørgsmål.

Jeg har ikke den store erfaring med sådanne kort, selv om jeg faktisk har et sæt. Jeg ved dog, at kortene skal bruges som vejledning. De kan ikke træffe beslutninger for dig, men de kan belyse, hvilken vej du kan gå. Det må vel, når alt kommer til alt, være en trossag.

Du kalder det pap, andre vil kalde det åndelighed og magi. Det gode og sommetider svære ved livet er, at vi ikke har en facitliste. Jeg kan egentlig godt forstå, du er bange. Du føler, din kone lægger beslutninger om jeres fælles liv i udfaldet af kortene, og du er bekymret for, om kortenes udfald vejer mere end dine ord og jeres fælles liv.

Jeg tror faktisk godt, det kan stikke lidt af, hvis man bliver opslugt, men samtidig tror jeg også, at kortene kan hjælpe med at få tankerne i gang.

Hvis jeg var dig, ville jeg søge oplysning hos din kone. Jeg ville sætte mig ned med hende og høre, hvad hun tænker, når hun trækker kort. Få indsigt i, hvordan kortene påvirker hende og de beslutninger, hun træffer. Ét er at gå forbi og ryste på hovedet, når hun sidder med dem, et andet er at sætte sig ind i, hvad der foregår. Viden er vigtig.

Efter du har lyttet og fået indblik i den verden, hun har bevæget sig ind i, kan I jo tage en samtale om, hvilke spørgsmål der angår jeres fælles liv, hun vil trække kort på, og i hvilket omfang hun vil lade kortene få betydning for udfaldet.

Det er vigtigt, du får delt din uro, og vigtigt, at du får hørt direkte fra hende, hvad hun oplever, kortene betyder i hendes liv. De kort er nok kommet for at blive, i hvert fald for en periode, så du må hellere sætte dig ind i, hvad der foregår.

Bedste hilsner fra Puk.