Må en lærer kysse en elev?

Tirsdag, 19. marts 2024
Bettina Post
Illustration: AGD
Dengang jeg gik i gymnasiet, så jeg en lærer kysse voldsomt med en elev på en bar. Burde jeg havde grebet ind for pigens skyld?
Må en lærer kysse en elev?

Kære Bettina

Jeg gik ud af gymnasiet i 2008. Min historielærer var midt i 40’erne og blev skilt fra sin kone samme år. Hun var en tidligere elev. Der gik et rygte på skolen om, at han var begyndt at ses med en pige i min parallelklasse. Jeg ved ikke, om hun har været over eller under 18 år, men jeg husker, at hun var meget stille og genert, og at hun ikke rigtig havde nogen venner på skolen.

Rygtet blev bekræftet, en aften jeg var i byen med min klasse på gymnasiets stamsted. Pludselig sad min historielærer i baren og kyssede temmelig voldsomt med pigen fra parallelklassen. Mandagen efter vidste hele skolen det, men jeg så dem aldrig sammen på skolen, og så vidt jeg ved, greb ledelsen aldrig ind.

I årene siden har jeg tænkt meget på, om jeg burde have gjort noget for at hjælpe hende. Det var en anden tid, men jeg har længe haft dårlig samvittighed. Var det egentlig lovligt, det han gjorde? Og tror du, at historien ville være endt anderledes i dag?

Mange hilsner Cecilia

Kære Cecilia

Jeg tror, at din gamle historielærer godt kunne have fået ørerne i maskinen, hvis du havde gjort ledelsen på gymnasiet opmærksom på forholdet. Det var nemlig allerede dengang strafbart i henhold til den såkaldte ”skolelærerparagraf” at gå i seng med en person under 18 år, hvis man ”er betroet den pågældende til undervisning eller opdragelse”.

I 2006 var der faktisk en mediehistorie om en 58-årig gymnasielærer, som fik en betinget fængselsstraf for at gå i seng med en 17-årig elev. Også han havde en historik med et ægteskab med en tidligere elev, så det var en skærpende omstændighed, at han var ”vaneforbryder”.

Hvis pigen fra din parallelklasse var under 18 år, kunne forholdet altså have udløst en fængselsdom, hvis de gjorde mere end at kysse. Jeg tror desuden, at det generelt både var og er en del af ungdomsuddannelsernes – og såmænd også de højere læreanstalters – værdisæt, at underviserne ikke må indlede forhold til eleverne uanset alder, fordi det kan medføre forskelsbehandling. Så mon ikke, han også risikerede at blive fyret?

I de 16 år, der er gået, siden du gik i gymnasiet, er der desuden sket meget, som har skærpet opmærksomheden på (især) unge piger, som bliver udnyttet seksuelt af (især) ældre mænd. Først og fremmest har hele MeToo-bevægelsen sat et kæmpe fokus på problemstillingen. Derudover har digitaliseringen medført risiko for både digital chikane i form af ”sextorsion” og ”grooming” som blev strafbart i 2023. Sextorsion handler om, at en gerningsperson tvinger den forurettede til at foretage seksuelle handlinger på sig selv og filme dem, og groom-ing er, når en ældre person opbygger en relation til en ung med det formål senere at udsætte den unge for et seksuelt overgreb. Afhængigt af de konkrete omstændigheder betragtes sextorsion som en overtrædelse af voldtægtsbestemmelsen ved andet seksuelt forhold end samleje.

Så til dit spørgsmål om, hvorvidt historien mon var endt anderledes i dag, er mit klare svar ja, forhåbentligt! Og til din dårlige samvittighed vil jeg slutte med at sige, at den viser, at du er et ordentligt menneske, men det har aldrig været dit ansvar, at gribe ind overfor din lærers uprofessionelle og grænseoverskridende grooming af den usikre pige fra parallelklassen.

De bedste hilsner Bettina

Socialt set

Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk