Skal vi blande os i vores datters venskab?

Tirsdag, 16. april 2024
Bettina Post
Illustration: AGD
Vores datter lugter af cannabis, når hun har leget hos sin veninde. Skal vi gribe ind?
tegning/illustration

Kære Bettina

Min datters bedste ven i børnehaven er rigtig sød, og de har leget godt, hver gang, de er ved os. Men vi tør ikke længere lade vores datter lege hos barnet efter en episode, hvor mit barn kommer hjem, og hendes tøj lugter af cannabis. Mit barn fortæller, at pigens mor og faren drak øl, mens hun var der, og at de legede alene uden opsyn. Hvordan skal jeg forholde mig?

Mvh,

Mette

Kære Mette

Uha. Det ville jeg heller ikke være tryg ved. Umiddelbart tænker jeg dog, at I skal forsøge at finde løsninger, som ikke går ud over det fine venskab. Jeres datters veninde er jo ikke ansvarlig for sine forældres adfærd, og måske har hun kæmpe glæde ved at komme hos jer, hvor der er mere styr på det hele. Så først og fremmest synes jeg, at I skal beslutte jer for at lade venskabet fortsætte, men at al leg foregår hjemme hos jer.

Så er der spørgsmålet om, hvorvidt I er nødt til at foretage jer noget i forhold til bedstevenindens forældres adfærd. Det, mener jeg, at I er. Det er uden for enhver diskussion, at voksne hverken skal være skæve eller fulde, når de er sammen med børn.

Jeg tror, jeg selv ville gå to veje: For det første ville jeg tale med pædagogerne i børnehaven om oplevelsen. De har dels et samarbejde med forældrene, hvor de kan bringe det op og et godt indblik i pigens generelle trivsel, som måske er påvirket af forældrenes tilsyneladende misbrug. Som offentligt ansatte har de desuden skærpet underretningspligt, så de er pålagt at underrette kommunen om situationen.

Derudover ville jeg også selv underrette kommunens familieafdeling ud fra den forpligtelse, vi alle har til at reagere, når vi mistænker, at et barns sundhed og trivsel er i fare. Det er nemt og gøres via borger.dk.

De bedste hilsner

Bettina