50 år med Dansktoppen 1988 – 1998 (del 1)

Fredag, 5. januar 2018
af Carsten Michael Laursen, Dansktop-ekspert og jurymedlem af Dansktop Prisen, foto: All Over Press
Dansktopmusikken kom styrket ud af 80'erne. Slagerpoppen havde kronede dage i lokalradioerne, mens Melodi Grand Prix også i årene omkring 1990 skabte populære refræner. Og en fornyet interesse for gamle dansktophits vakte så stor genklang, at Dansktoppen vendte tilbage til Danmarks Radio.

Dansktoppen fik nye ansigter i årene, hvor 80'erne blev til 90'erne. Lene Siel, Anders Frandsen, Kim Schwartz, Kisser og Søren, Dræsinebanden, Tina Siel, Karina Høghfeldt, Kim & Hallo, Sussi og Leo og Thomas Kjellerup for blot at nævne en håndfuld navne. Og det danske Melodi Grand Prix fortsatte endnu nogle år med at udklække nogle folkelige slagere. Ulla Bjerre og Ole Bredahls ”Med eksprestog til Kina”, Lonnie Kjer med ”Hallo hallo”, ” Kenny og Lotte med ”Alt det som ingen ser”, Anne Karin Broberg med ”Hvor er din drøm”, Anders Frandsen med ”Lige der hvor hjertet slår” og ikke mindst Tommy Seebach med sin gribende hymne ”Under stjernerne på himlen”.

Slagerne populære igen

90'erne bød altså både på nye refræner og nye ansigter. Men det blev også et årti, hvor en række musikere uden for dansktopgenren fik store hits med sange, der stod i gæld til den danske slager-tradition. Kim Larsen med ”Papirsklip”, Lars Lilholt med ”Kald det kærlighed”, Anne Linnet med ”Forårsdag”, Rocazino med ”Ridder Lykke”, Jakob Haugaard med ”Hammer hammer fedt”, Troels Trier og Rebecca Brüel med ”Bøf med løg” og Venter på Far med ”Der er altid noget at gøre for en husmor”.

Samtidig var fremtrædende navne fra den danske rockscene begyndt at genindspille gamle slagere. Lars H.U.G. nyfortolkede bl.a. ”Dansevise”, Søs Fenger og Mek Pek tog fat på ”Lille Frk. Himmelblå”, og også Elisabeth Gjerluff Nielsen flirtede med dansktoppen. I sin tid i gruppen Voxpop indsang hun en frisk og dynamisk 80'er-udgave af Grethe Søncks gamle træffer ”Tak for alle kyssene”.

Læs også: 50 år med Dansktoppen: 1978 - 1988 (del 1)

Sweethearts spiller dansktop

Der var opstået en fornyet respekt og interesse for de gamle slagere. Og i 1988 dannede en københavnsk gruppe, Sweethearts, et orkester, hvis formål var at bringe dansktopfesten til live igen. En af gruppens tidlige koncerter foregik i Medborgerhuset på Islands Brygge i København. Iført højt hår og sprælske 70'er-kostumer fyrede Sweethearts en række elskede dansktophits af.

Ved et af bordene sad en af de solister, der var blandt de bærende kræfter på den gamle Dansktoppen. Ulla Pia havde hørt om Sweethearts, og hun vidste, at de havde flere af hendes numre på repertoiret. Hun regnede ikke med, at medlemmerne i gruppen havde nogen anelse om, at hun var til stede. Men Sweethearts-pigerne kaldte hende op på scenen, og derpå gav de sammen ”Flower power tøj” til stor jubel for de fremmødte, der også talte en del unge.

Det, som publikum overværede denne aften, var et rockorkester, der blæste den korrekte musiksmag et stykke og spillede dansktop for et overvejende ungt publikum. Sweethearts gentog denne hyldest til dansktoppen ved hver koncert, ofte med gæsteoptræden af dansktopsolister.

I begyndelsen blev Sweethearts opfattet med en vis skepsis. Tog de gas på dansktop, eller mente de det alvorligt? Det tog dog ikke lang tid, før det stod klart, at Sweethearts ville have det sjovt og kunne lide at synge de gamle slagere. Men den lystige flirt med dansktopsangene var mere end blot fest og farver. Sweethearts’ optræden var båret af en respekt, der skinnede igennem de store parykker og det farverige glittertøj.

Den unge generation

Sweethearts blev symbol på den fornyede interesse for dansktop. Men der var også andre, der dykkede ned i dansktoppens hitjournal. På samme tidspunkt var Hella Joof og Peter Frödin værter i programmet ”Bullerfnis” i DR's børne-tv. Her afsluttede de hver udsendelse med en legende fremførelse af gamle dansktopsange som ”Mini-Max”, ”Hjerter af honning”, ”Jeg ringer på fredag” og ”Smilende Susie”.

Fælles for Bullerfnis og Sweethearts var, at de spillede sangene ud med begejstring og kærlighed til sangenes charme. De nåede samtidig ud til en ung generation, der på denne måde fik et forhold til sange, som Danmarks Radio ellers for længst var holdt op med at spille.

Dansktopnostalgien, som Sweethearts, Bullerfnis og alle de andre dyrkede, skabte en mildere holdning til dansktopmusikken. Og med denne udvikling blev også dansktoppens udøvere omgærdet af større respekt. Så meget, at selv Danmarks Radio nu var klar til at genindføre Dansktoppen som hitliste.

Læs også: Disse kunstnere optræder til Dansktop Prisen 2018

Læs del 2 af 50 år med Dansktoppen 1988 – 1998 her

Har du lyst til at fejre Dansktoppens jubilæum, så kom med til Dansktop Prisen 2018 i Jyske Bank Boxen Herning d. 14. april. Køb dine billetter her: