Klaus & Servants: Den syngende tjener (del 2)

Fredag, 3. november 2017
af Jørgen de Mylius, foto: AOP
I 1977 afskaffer DR alle deres radio-hitlister, hvilket ikke var uden problemer for Klaus & Servants. Orkestret var uenige om, hvilken retning de nu skulle tage, og uenighederne endte i et brud mellem Klaus og hans tjenere.

Du kan læse 1. del af artiklen om Klaus og Servants her

Da DR i 1977 afskaffede alle deres radio-hitlister pr. 1. april, havde Klaus & Servants været placeret i 149 uger. I næsten tre år havde de haft en sang placeret. Mange af dem var blevet nr. 1.

Nedlæggelsen af hitlisterne gav chokbølger i hele branchen, og selv om Klaus var godt rustet, var det ikke uden problemer.

Husk, at du kan opleve Klaus & Servants til Dansktop Prisen 2018. Læs mere om showet her

Jeg selv startede min tv-tid netop i samme periode, og en af de første videoer, jeg producerede, var med Klaus og Servants-sangen ”Tænk hvis jeg var ejer af en kæmpe tandem”.

Jeg fik fat i en tandem til mindst 20 personer i en butik i Helsingør og fik lov til at optage videoen i Zoologisk Have i København. Jeg indbød også en halv snes unge kvindelige statister til at rulle rundt i Zoo på den store tandem sammen med Klaus og co. og fik lavet et sjovt indslag til DR.

Klaus beretter om en episode efter tv-udsendelsen:

Der kom en fortørnet mor efter et bal, hvor vi havde spillet. Hendes datter var i færd med at få vores autografer. Hun fyrede en salve nogenlunde sådan her: Sådan nogle unge lømler burde lære ikke at føre sig sådan frem – køre rundt på en tandem læsset med smukke piger – nej! I havde godt af at blive lukket inde i abegrotten – der hører I hjemme. Datteren begyndte at tude, da moderen trak af med hende.

Bandet slidt op

Der skete andre mere uforudsigelige ting i perioden. Klaus og hans tjenere blev uenige om, hvilken retning orkestret skulle tage, når de ikke mere havde mulighed for at komme på Dansktoppen. Klaus fortæller:

– Jeg husker det, som om jeg ønskede at dø, da jeg en fredag morgen modtog tre anbefalede breve fra Jes, Jesper og Lars. Efter mange års samarbejde ønskede de alle tre at opsige samarbejdet. Når man går til en advokat, som de gjorde, kan man ikke længere selv forhandle. Den helt præcise årsag til bruddet står mig den dag i dag ikke klart. Men vi må vel have slidt hinanden op. I tre uger fra hin fredag skulle vi på grund af kontrakter spille sammen. Vi gjorde det bedste for at få det til at glide, men jeg kunne ikke spise, ikke sove. Jeg kunne ikke noget som helst. Og da de tre uger var omme, havde jeg ikke noget orkester.

Klaus gav ikke op. Der var gode musikervenner i nærmiljøet. Selv om de fire venner sammen var gået igennem ild og vand, havde været hyldet som idoler, givet fælles interviews i lange baner, var det pludselig et afsluttet kapitel. Så nye musikere kom til, det kendte navn Klaus & Servants var fortsat på spil, og sounden fra gruppen var den samme som altid.

For kort tid siden blev et af mine tv-programmer fra 90’erne ”Dansk på 1’eren” genudsendt på DR K. Her snakkede Klaus om, at han ville trække sig tilbage, men havde ombestemt sig. Det er til at smile lidt ad, for mere end 20 år efter det interview er Klaus og tjenerne mere aktive end nogensinde.

Da Dansktoppen blev genindført, var gruppen på banen med sange, der blev endnu mere populære end de mange 70’er-hits. Den nye lavine startede i 1993 med ”Tre røde roser”, og Klaus & Servants hører til de få navne, der først har domineret Dansktoppen i 70’erne for dernæst at overgå sig selv fra 1993 frem til nu med hele 545 uger på listen. Deraf et helt år på 1. pladsen.

Blandt 1’erne er i dag deres evergreens ”Kundskabens træ”, ”Når et hjerte slår”, ”Himlen er hos dig”, ”Første lille trin” og ”Sommerens kys”. En uhørt præstation i dansktoppens og slagerens historie.

Se videoen, hvor Klaus & Servants optræder med Herstedvester

Sit livs Karin

I 1983 mødte Klaus sit livs udkårne Karin. Hun var vokset op i restaurationsbranchen i Fredericia, hvor hendes forældre styrede en af byens restauranter. For at opleve andre sider af restaurationslivet flyttede hun et par år til Mallorca for at blive værtinde på den berømte Pepes Bar i Palma.

Det var midt i de store grisefesters tid, så da Karin slog sig sammen med Klaus i 1983, var de begge godt rustet til underholdningsbranchen. Den har de sammen indtaget i med- og modgang. Først hver for sig. Karin med sit omrejsende square dance-show, Klaus med sine popkoncerter.

I dag er de både tilrettelæggere af og kapelmestre på landsturneer som den årlige Slagerparade, de er værter og tilrettelæggere af populære tv-shows på DK4, og deres tilbud til kroer, haller, byfester og festivaller er omfangsrigt.

Alt fra Dinner & Dance shows til Celebration Party, Slager Hits, Tip et Hit og meget mere, man kan købe sig til hos det energiske par. De har for længst opgivet det med pensionen og siger, at de blir’ ved, til de enten selv eller deres publikum ikke synes, det er sjovt længere. Heldigvis.

Oplev Klaus & Servants til Dansktop Prisen 2018

Klaus & Servants er blandt de mange kunstnere, der optræder til Dansktop Prisen 2018 den 14. april i Jyske Bank Boxen i Herning. Vil du med?

Artiklen er udgivet i samarbejde med Ude og Hjemme