Kirsten, 57 år: Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det ville være så slemt at komme i overgangsalderen

Torsdag, 15. februar 2018
af annonce
Kirsten er 57 år og har igennem længere tid oplevet gener i overgangsalderen, men aldrig tænkt, det var noget, man kunne gøre noget ved. Læs med her, hvor Kirsten fortæller, hvordan hun fik en bedre overgangsalder.
Overgangsalder

Hvilke gener har du oplevet i forbindelse med overgangsalderen?

”I halvandet år oplevede jeg natlige hedeture, konstant træthed og urolige ben, før jeg gjorde noget ved det.

Jeg har lidt meget af søvnbesvær pga. hedeture. Det er som at have en indre radiator, hvor nogen skruer op på 5, og man ikke kan komme af med varmen. Det varede 5-10 minutter og gjorde, at jeg vågnede og ikke kunne falde i søvn igen. Jeg gik rundt i konstant søvnunderskud med mindre energi og meget lidt overskud i hverdagen. Det gjorde mig irritabel at være konstant træt. Jeg tænkte, hvordan kan folk passe deres arbejde? Jeg sov bedst kl. 7 om morgenen, men der lød vækkeuret jo.

Jeg ville faktisk ønske, at jeg var gået til lægen noget før. Jeg ville gerne have vidst, at man ikke bare skal affinde sig med generne, men at der reelt kan gøres noget ved det”.

Kirsten fortsætter: ”Jeg har altid tænkt, at man går til læge, når man er syg, og jeg synes jo ikke overgangsalderen er en sygdom. Så det var først i en anden forbindelse, hvor jeg var til lægen, at jeg fik en henvisning til en gynækolog. Han gennemgik et spørgeskema om overgangsalderen, hvor jeg havde mange forskellige symptomer”.

Hvad gjorde lægen?

”Jeg ville af princip ikke have hormoner. Man hører jo så mange ting, og det kan være svært at gennemskue, hvad der er sandt og falsk.

Jeg var hos en gynækolog, som aflivede en masse myter og anbefalede mig at prøve hormoner for at afhjælpe nogle af mine gener.

Det viste sig, at hormonbehandlingen var den rigtige løsning for mig.

Kirsten fortsætter: ”Første nat efter jeg havde fået hormon, sov jeg faktisk hele natten igennem. Jeg vågnede op og tænkte ’Hold da op, føles det sådan at være veludhvilet?’ Den fornemmelse havde jeg fuldstændigt glemt. Det kan være, at det ikke er den rigtige løsning for alle, men jeg vil virkelig til enhver tid anbefale andre kvinder at søge læge, som måske kan hjælpe bare med nogle af generne. Det hjalp i hvert fald mig”.

Hvordan har du det nu?

”Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det ville være så slemt at komme i overgangsalderen. Men jeg synes, det var hårdt. Der er mange forskellige syn på overgangsalderen og jeg ved, at nogle føler, at nu er de uproduktive, nu er et kapitel overstået, og nu har de ’overskredet sidste salgsdato’. Men de tanker har jeg aldrig haft. For mig var det bare en fase – ligesom man gik igennem teenageårene - og nu kom der en ny fase. Det er jo ikke fordi, at ens liv er forbi. Jeg oplever derimod en vis form for frihed”, slutter Kirsten.

Få gode tips til at komme godt igennem overgangsalderen her

Læs mere om overgangsalderen og hvordan du kan få en god overgangsalder på www.godovergangsalder.dk

Denne artikel er sponsoreret af: Novo Nordisk Scandinavia AB, Ørestads Boulevard 108, 2300 København S.