Har du prøvet yoga?

Søndag, 3. juni 2012
af redaktionen, slankedoktor.dk
Hører du til dem, der synes løb er for hårdt, cykling for kedeligt og svømning for svært? Måske er yoga lige dig...
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Yoga er for mange blevet den perfekte motionsform. Den kan dyrkes uanset alder og køn og uafhængigt af, hvor smidig du er. Yoga dyrkes i hold, hvilket kan hjælpe på motivationen.

Afstressende
Yoga har en afstressende virkning, hvad enten du er nybegynder eller øvet. Den afstressende effekt kan være svær at opnå ved andre motionsformer som f.eks. løb - medmindre du har dyrket det i en længere periode, og din krop ikke kan leve uden.
Yoga er gennem de sidste par år også blevet mere tilgængelig, men det kan være svært at finde hoved og hale i de forskellige former for yoga. Her er to slags:

Hatha-yoga
Hatha-yoga er en af yogaens oprindelige hovedgrene. Her er der fokus på at skabe balance i både krop og sind. Hatha kommer af "HA" og "THA" som betyder sol og måne eller de maskuline og feminine værdier.
Øvelserne har en fysisk gavnlig effekt på organer, muskler, led, kirtler, sener, nerver og kredsløb og virker beroligende på sind og nervesystem samt forbedrer hukommelsen og koncentrationsevnen.
Det hævdes, at øvelserne har en rensende effekt på blodet, da der sendes enorme mængder ilt rundt i kroppen og særligt hjernen. Lunger, hjerte-karsystem samt mellemgulv bliver aktiveret, og næse og bihuler renses.

Bikram-yoga
Her dyrker du yoga i et rum, der er opvarmet til 40 grader og har en høj fugtighed. Den høje temperatur stimulerer svedmekanismen, øger blodgennemstrømningen i kroppen og er med til at smidiggøre muskler, sener og ledbånd og dermed modvirke skader. Det betyder, at du når dybere ind i kroppen og dermed øger effekten af yogaen. Derudover åbner varmen hudens porer og hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer. De første gange kan den høje temperatur virke ubehagelig for de fleste, men efter nogle gange har kroppen vænnet sig til det.
Alle kan dyrke bikram-yoga, men det frarådes dog for gravide eller for personer med ekstremt forhøjet blodtryk.
Find nybegynderhold i fitnesscentrene eller i et privat yogacenter. Måske er yoga lige din motionsform...

Kender du året taber? Se her...

Læs også:
Forbrænd din pizza med støvsugning
Gode redskaber mod angst