Gode redskaber mod angst

Mandag, 15. februar 2010
af Redaktion
Der er både forskellige kosttilskud, du kan tage og forskellige behandlingsformer, du kan benytte dig af, hvis du gerne vil slippe for din angst via naturlige metoder
Foto: All Over, Bulls, Anjo Foto, Colourbox
Foto: All Over, Bulls, Anjo Foto, Colourbox

Forkæl din lever, så bliver det lidt lettere at tøjle angsten. At leve "rent" gavner leveren. En udrensningskur, f.eks. Kuren er en god start. Cypar, Boldocynar og andre naturmidler med artiskok er gode, fordi artiskok er en af naturmedicinens store leverplanter. Fedtsyre (fiskeolie) gavner også leverens arbejde.

Husk også at forkæle dit hjerte: Spar på kaffen, for kaffe fremprovokerer aktivitet i hjerteenergien.
Hold dig også fra andre koffeindrikke som te, cola og kakao - også "kvikkere" som guarana bør have kniven.
Få noget motion. Ikke sveddryppende, men stilfærdig, f.eks. en gåtur på en halv time hver dag.
Hvis angsten gør det svært at gå ude, så sæt en stepmaskine på terrasse, altan eller bare foran et åbent vindue - men få motion og frisk luft, det er nødvendigt.
Slå koldt vand i blodet. Der er et fint kølepunkt på indersiden af håndleddet. Lad vandhanen løbe eller læg en kold klud på.

GODE TEER

Pebermyntete køler og er derfor godt, når det "brænder på".
Oscars te 60-00 samt te af pulveriseret lakridsrod skaber balance i blodsukkeret.

Gode kosttilskud
Der er rigtig mange kosttilskud, som er relevante. Det store slag skal slås med fedtsyre. Det er det sunde fedt, cellefedtet, det handler om, og det er en stor spiller, når vi snakker mentale lidelser. Der forskes meget på området, og der er påvist sammenhæng mellem mangel på fedtsyre og mentale lidelser som angst og depression. Det er speciel EPA-rig fiskeolie, som findes i EyeQ, der retter op på manglen. Det er fedt, hjernen skal bruge for at få balance i signalstofføringen.
Mange vitaminer er relevante: folinsyre, A-, E-, C-, B- og D-vitamin. Hvad D-vitamin angår, så kom ud at få sol, men undgå stegende sol. Det er måske ikke så relevant at nævne lige nu på vore breddegrader, men hedeslag og solstik står ikke på ønskesedlen, når man har energiubalance i dette område.
Blandt mineralerne er blandingen af kalk og magnesium, Cal: Mag, et vigtigt omdrejningspunkt, men relevant er også silicium, chrom og jod.
Coenzym Q10 kan også være en hjælp.
En god idé er også en søm- eller wellnessmåtte. Ved at lægge sig på sådan en måtte med små, prikkende pigge, frigør man lykkehormoner - uden at bruge sukker og spise lagkage.
Få styr på dit blodsukker. Regulér kosten. Ud med sukker og hvidt mel. Ind med fuldkorn og grønsager…

Behandlingsformer
At justere kroppens energier er en god idé. Akupunktur er effektivt, men mange andre behandlingsformer kan være relevante, f.eks. zoneterapi, healing, massage, yoga, afspænding, aromaterapi, kraniosakralterapi og hypnose.
Det kan naturligvis også være relevant at søge hjælp fra læge, psykolog eller psykiatri - men så er vi ude over den private indsats og ovre i den etablerede og skattefinancierede afdeling.

Naturmedicin
Bachs Blomstermedicin er en speciel gren inden for homøopatien. Medicinen skaber balance i følelserne. Man kan bruge det både akut og som behandling, og en behandling med et remedium tager som regel to tre fire-uger.
Bachs Nødhjælpsdråber er en kombination af flere remedier, altid god i kriser og kan bruges efter behov. Men der er flere andre relevante remedier:

• Soløje mod panikangst
• Abeblomst mod hverdagslivets angst og mod fobier, også socialfobi
• Kirsebærblomme bruges, når man føler sig overbelastet i en grad, så man tror, fornuften forsvinder fra en
• Bævreasp bruges mod den stille angst, man går alene med
• Valnød kan bruges, fordi den beskytter mod negative påvirkninger fra andre
• Lærk bruges mod præstationsangst, det giver større tiltro til egne evner
• Ægte Kastanie bruges, når der kun ser ud til at være ødelæggelse og tilintetgørelse tilbage, et middel, man bruger, når der er tale om "sjælens mørke nat", som også er et aspekt af angst
• Fuglemælk bruges mod eftervirkninger af chok, kaldes også Den Store Trøster. Kan evt. bruges sammen med Kaprifolie, som hjælper til at lukke døren til fortiden og lægge gamle traumer bag sig.
• Agermåne er en hjælp, hvis man er havnet i misbrug.

Af Kirsten Aarslev

Læs også:
Værd at vide om angst
Socialhund hjælper Sara
Videre efter depression