Vidste du, at din risiko for helvedesild stiger med alderen?

Mandag, 19. december 2022
Annonce for GSK. Foto: Shutterstock
Op til hver fjerde dansker bliver på et tidspunkt i livet ramt af helvedesild. Bliv klogere på sygdommen her.
Helvedesild

Med alderen følger et svagere immunforsvar, hvilket gør dig mere disponeret for sygdomme som helvedesild. Op mod hver fjerde dansker vil udvikle helvedesild, men er du over 85 år, stiger risikoen.

Helvedesild er ikke livstruende, og i de fleste tilfælde varer sygdommen i op til en måneds tid og forsvinder derefter af sig selv. Det kan dog være en tid med gener eller deciderede smerter.

Så pas på dig selv ved at blive klogere på helvedesild, så du kender behandlingsmulighederne og ved, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, samt hvad du kan gøre for at forebygge helvedesild.

Hvem er disponeret for helvedesild?

Helvedesild er en sygdom, som skyldes varicellae zoster-virusset, der lever i kroppen i en dvaletilstand, efter man har haft skoldkopper. Bliver immunforsvaret svækket, for eksempel på grund af alder eller sygdom, kan der opstå en situation, hvor vires ikke kan holdes i skak, og dermed kan virussen blusse op og forårsage helvedesild.

Det vurderes, at ca. 98 procent af alle voksne har haft skoldkopper i barndommen, og op til en ud af fire vil rammes af helvedesild i løbet af livet.

Helvedesild opstår typisk hos mennesker, der er over 50 år, og hos personer med nedsat immunforsvar.

Man kan desværre godt få helvedesild flere gange i løbet af livet, men det sker sjældent.

Man kan ikke smitte andre med helvedesild, men har du helvedesild og møder en person, som ikke har haft skoldkopper, kan du give virussen videre, så vedkommende får skoldkopper.

Symptomer på helvedesild

De symptomer, der typisk dukker op først, er hovedpine, utilpashed og/eller feber, samt svien og smerter i huden. De mest almindelige steder at få helvedesild er på brystkassen, maven, lænden eller i ansigtet, og altid kun halvsidigt.

I løbet af 3-6 dage kommer der et udslæt med rødme og blærer i området. Efter en uges tid tørrer blærerne ud og bliver i stedet til sårskorper, som falder af efter to-tre uger.

Der opstår også smerter ved helvedesild. Mens de for nogle er milde, kan de for andre blive meget intense – deraf navnet helvedesild.

Hvordan udvikler helvedesild sig?

Helvedesild går typisk væk af sig selv efter en måneds tid. I nogle tilfælde kan smerterne dog fortsætte efter udslættet er væk – det kaldes postherpetisk neuralgi. Risikoen for at blive ramt af efterfølgende nervesmerter stiger med alderen. Ca 20 procent af voksne i alderen 60-65 år, der har haft helvedesild, bliver efterfølgende ramt af nervesmerter, mens dette tal siger til 35 procent for dem over 80 år.

Det er vigtigt at være særligt opmærksom, hvis man har et stærkt nedsat immunforsvar.

For langt de fleste tilfælde er helvedesild helt ufarligt og går væk af sig selv.

Kan det forebygges?

Da helvedesild opstår på grund af en iboende virus, kan du ikke helgardere dig imod sygdommen ved at spise sundt og dyrke motion – selv om en sund livsstil altid bidrager til at styrke immunforsvaret.

For personer over 50 år er det muligt at forebygge helvedesild. Tal med din egen læge om, hvorvidt vaccination mod helvedesild kan være relevant for dig. Husk, at man kan få tilskud, hvis man er medlem af Sygeforsikringen Danmark.

Behandling af helvedesild

Smerter kan efter aftale med egen læge behandles med smertelindrende medicin.

Hvis du kontakter egen læge inden for 48-72 timer efter symptomdebut, kan du eventuelt behandles med medicin, der dæmper sygdomsudbruddet.

Kilder: Sundhed.dk og Netdoktor

VIL DU VIDE MERE?

Vi bærer næsten alle rundt på det virus, der kan udvikle helvedesild, og hos op til 1 ud af 4 vil sygdommen gå i udbrud i løbet af livet. Er du i tvivl om, hvorvidt du har eller har haft helvedesild, eller vil du bare gerne vide mere, så tjek ramtafhelvedesild.dk, eller tal med din læge for yderligere information og muligheden for forebyggelse.

NP-DK-HZX-ADVR-220003