Guide: Hvad er mindfulness – og hvordan bruger du det i hverdagen?

Mandag, 28. august 2023
Stine Troense
Foto: Colourbox
Mindfulness er træning i opmærksomhed og nærvær. Her får du indsigt i metoden – og gode råd til at komme i gang med at meditere.
Kvinde, der mediterer.

Måske har du hørt om mindfulness og tænkt, hvad i alverden er det? Måske mener du, at mindfulness er noget pjat, som ikke kan bruges til noget fornuftigt.

Uanset hvad der måtte herske af skepsis og fordomme om mindfulness, har Lone Overby Fjorback hørt dem. Hun er speciallæge i psykiatri, har forsket i mindfulness i 15 år og er leder af Dansk Center for Mindfulness på Aarhus Universitet.

Centrets formål er at styrke mental sundhed med dokumenterede metoder, og udbyder bl.a. to mindfulness-kurser af otte ugers varighed, som alle interesserede kan tage. Kurserne har fokus på meditationsøvelser og yoga, og det ene kursus kan styrke trivsel, forebygge og behandle stress, mens det andet kursus kan forebygge og behandle depression.

– Kurserne er gennemprøvede med videnskabelige metoder gennem de seneste 25 år, så jeg synes, vi skal stoppe med at sige, at mindfulness er hokuspokus. Det er ærgerligt, at der ikke er større respekt for mindfulness i Danmark, for dårlig mental trivsel, stress, angst, depression, smerte og kroniske sygdomme er et kæmpe problem for rigtig mange, siger Lone Fjorback.

Men ugens Familie Journal får du et helt tillæg om mindfulness. Du får gode råd og øvelser til at komme i gang - og personlige erfaringer. Køb bladet fra mandag den 28. august 2023.

Familie Journal uge 35.
Foto: Familie Journal

Mindfulness er bevidsthed

En del af skepsissen mod mindfulness bunder i uvidenhed, så hvad er mindfulness?

– Jeg vil sige ”bevidsthed”. Den måde, vi er på i sindet – vores tanker og følelser – og den måde, vi har det i kroppen og de ting, vi gør i verden, har betydning for os. Mental sundhed er at udfolde sine evner, håndtere stress og bidrage til fællesskabet. Og mental sundhed kan trænes, præcis som fysisk sundhed. Gennem yoga og meditation kan vi lære at finde ro i kroppen, klarhed i sindet og styrke i vores handlinger. Og blive bevidste på en måde, så vi får det godt i krop og sind og i vores handlinger, siger Lone Fjorback.

Med andre ord: Jo bedre du er til at være opmærksom og til stede – bevidst – i dit liv, des sundere er du. For så træffer du sundere valg for dig selv.

Når vi har det godt med os selv, er det nemt at leve sundt og være noget for andre. Men når vi ikke trives og ikke oplever, vi kan udfolde vores evner, håndtere stress og bidrage til fællesskabet, er det svært at leve sundt. Så er nervesystemet i overlevelsesgear, og det gælder om at få noget til sig selv her og nu eller komme væk i en fart. Vi kan have en fornemmelse af at mangle noget og bliver derfor bange for at dele eller have omsorg, selv om det at dele og have omsorg faktisk er det, der gør os glade, ifølge Lone Fjorback.

Når vi derimod er bevidst til stede, vil de fleste opdage, at vi har rigeligt, og nervesystemet kan komme i et andet gear, hvor der er plads til opbygning, deling og omsorg.

– Mindfulness er en metode til at styre dig selv i en retning, så du har det godt fysisk og mentalt i alt det, du gør. Du kan være sammen med dig selv og andre med en venlig accepterende opmærksomhed, hvor du kan bidrage og fokusere på at give frem for at være i underskud og fokusere på det, du mangler. Det er en metode til bevidst at tage ansvaret for kvaliteten af dit liv, siger Lone Fjorback.

mindfulness
Foto: Colourbox

Tag stress i opløbet

Hvis du husker på, at vi lever i en tid, hvor vi går ned med stress på stribe, de unge mistrives, og depression er, ifølge Psykiatrifonden, en af de mest udbredte psykiske sygdomme, er det måske nemmere at forstå, hvad mindfulness er – og hvorfor vi kan have behov for det.

– Vi har mere brug for mindfulness end nogensinde. Der er altid noget, der stjæler vores opmærksomhed og vil have os til at gøre noget eller købe noget, vi måske slet ikke er interesserede i. Men hvis du ved, hvor du står og selv bestemmer, hvad du vil, og hvordan du vil bruge din tid, kan du vælge til og fra. Mindfulness er at have et valg i stedet for bare at køre bevidstløst med, siger Lone Fjorback.

Selv om vi praktiserer mindfulness i hverdagen vil vi selvfølgelig stadig komme til at føle os triste, stressede, have ondt – og indimellem træffe dårlige valg, men vi er klar over, at det vil ske. Og vi står bedre, når beslutningen er truffet, fordi vi kender os selv bedre og hviler mere i os selv.

Mindfulness er også at være taknemmelig for fortiden, opmærksom i nutiden og ansvarlig for fremtiden, forklarer Lone Fjorback. Vi kan ikke omgøre en dårlig beslutning, men vi kan lære af den og få det bedste ud af dens konsekvenser i stedet for at slå os selv i hovedet med det, vi gjorde forkert.

– Vi vil alle sammen komme ud for forandringer, vi ikke bryder os om, og før eller siden, vil vi opleve sygdom, og hvis vi er heldige, bliver vi gamle, og vi vil helt sikkert dø. Det er ikke noget, der bare sker for enden af en vej: Det er lige nu, det her øjeblik kommer ikke igen. Og når vi er bevidste om det, får øjeblikket meget mere værdi, også selv om tingene ikke lige går, som vi ønsker det, siger Lone Fjorback.

Vi kan altså ikke stoppe tiden eller udrydde f.eks. stress og smerter, men vi kan træne vores evne til at være opmærksom, så vi kan tage f.eks. stress i opløbet og forebygge sygdomme. Og i sidste ende få mere ud af livet.

– Mange er slet ikke klar over, hvordan de har det. De siger ”lige pludselig en dag gik jeg ned med stress”, men det er ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden. Stress bygger sig op gennem længere tid, hvor kroppen er blevet tilsidesat og bare har måttet følge med som et vedhæng. Men alle vores følelser er jo i kroppen, og det kan vi bevidstgøre, siger Lone Fjorback.

Derfor skal du lære mindfulness

Du bliver sundere
Har du en kronisk sygdom eller problemer med stress, angst eller depression, kan mindfulness reducere symptomerne og virke forebyggende. At bevare sine kognitive funktioner ind i alderdommen kan også motivere til mindfulness, lige som mindfulness kan hjælpe til at håndtere smerter. Andre vælger mindfulness for at træne deres evne til at være mere nærværende og bevidste i alle livets sammenhænge – og dermed kunne træffe sundere valg for sig selv.

Du bliver dygtigere
Vil du gerne være god til noget – spille et instrument, lede andre, dyrke en sport eller være en god mor, skal du kunne fokusere og fordybe dig. Det kræver opmærksomhed. Mindfulness er træning i opmærksomhed. Du lærer at blive bevidst om dine valg og fravalg. Du kan blive mere glad og omsorgsfuld. Glæde, omsorg og trivsel er en færdighed, alle kan træne og blive bedre til.

Du tager styringen – og bryderet mønster
Oplever du, at tingene går i ring, eller at du ikke rigtig er med i dit liv – eller med på den rigtige måde? Mindfulness er træning i at være mere til stede i den tid, du har, og få det bedste ud af den.

Kilde: Lone Fjorback

Meditation er træning

Du kan træne mindfulness på samme måde, som du træner din krop og din fysiske sundhed: Ved at gøre det, og gøre det igen og igen. Du kommer altså ikke sovende til mindfulness, men det gør du jo heller ikke til god kondition eller stærke armmuskler!

– Meditation er træning i at være til stede i livet. Det er at værdsætte livet og stå ved, hvem man er og respektere andre. Når vi handler i overensstemmelse med vores værdier, har vi det bedre. Når du mediterer, lærer du at forholde dig til dine tanker og følelser og det, du gør på en god måde. Og dén evne til at være mindful kan du bruge i din hverdag til at opnå større overensstemmelse mellem det, du vil og det, du gør, siger Lone Fjorback.

Når du mediterer, sidder du stille med dig selv, fortæller hun. Du kan lytte til dit åndedræt eller til en guidet meditation. Men det, du egentlig lytter til, er dit liv. Og du øver dig i at opleve livet, som det er, frem for, hvordan du synes, det burde være.

– Det at kunne hvile i sig selv og have det godt i sit eget gode selskab, kræver, at man bruger tid med sig selv. I en meditation sidder du stille og kan opdage, hvilke følelser, tanker og spændinger, der er. Og i stedet for ubevidst at være styret af de tanker og følelser, kan du lære selv at beslutte, hvad det er for tanker og følelser, du vil kultivere, siger Lone Fjorback.

Til spørgsmålet om, hvorvidt alle kan lære mindfulness, lyder svaret:

– Ja, og alle er det allerede lidt, og kan være det mere. Og det er aldrig for sent at komme i gang med at træne.

5 tips: Sådan kommer du i god mental form

  1. Husk, at mental sundhed er lige så vigtig som fysisk sundhed. Og det kræver samme indsats.
  2. Sid mindst et kvarter hver dag og lyt til øjeblikket. Er det svært at sidde og lytte, kan du begynde med at kigge på naturen eller et kunstværk. Øv dig i at observere evt. kedsomhed eller rastløshed, bliv nysgerrig på det og mærk dit åndedræt med en venlig og accepterende opmærksomhed.
  3. Giv mindfulness en chance, og dyrk det regelmæssigt. Meditér et kvarter morgen og aften hver dag i to måneder og se, hvordan det har ændret i dit forhold til dig selv. Husk på, at meditation bliver nemmere med tiden – og også virker, selv om du ikke føler, du mediterer ”rigtigt”.
  4. Har du svært ved at meditere og opbygge en praksis, kan det være en god idé at investere i kvalificeret undervisning og træne i en gruppe. På Dansk Center for Mindfulness’ kursus Mindfulness-baseret Stressreduktion (MBSR) får du begge dele. Se mere på mindfulness.au.dk. Her finder du også gratis meditation- og yogaøvelser (indtalte og videoer) samt dagsprogrammer, der er lette at gå til. Prøv f.eks. den klassiske mindfulness-meditation Body Scan, som hjælper dig til at finde ro i kroppen. Du finder også mindfulness-øvelser i Psykiatrifondens Mentale Motionscenter på psykiatrifonden.dk. Mindfulnessguiden.dk henvender sig til begyndere, der gerne vil være klogere på mindfulness.
  5. Du kan ”Gå til mindfulness”onsdage kl. 16.30 til 17.15 live via Dansk Center for Mindfulness’ Facebook. Eller via Zoom mandage og fredag kl. 6 til 7. Lone Fjorback er en af underviserne.
Kilder: Lone Fjorback og mindfulness.au.dk