Saryn havde uforklarlige smerter: Anede ikke, at overgangsalderen kan gøre ondt

Mandag, 26. september 2022
Mandag, 26. september 2022 - 13:00 Af Stine Troense. Foto: Alex Tran
Da Saryn Muldrow gik til læge med ondt i leddene, fik hun til sin egen store overraskelse at vide, hun var i overgangsalder. I dag går det meget bedre, måske fordi Saryn er så flittig på yogamåtten.
-

Ældre kvinder, der febrilske vifter sig med vifter. Det var det billede, Saryn Muldrow så for sig, da hun fandt ud af, hun var i overgangsalder. Dengang var hun 55 år.

– Jeg gik til læge, fordi jeg i et par måneder havde haft uforklarlige smerter i de fleste af mine led. Jeg havde så ondt, at jeg dårligt kunne løfte en mælkekarton eller vende mig i sengen. Da lægen sagde, ”du er da bare i overgangsalder”, var det som at få en lussing. Det var slet ikke faldet mig ind, at overgangsalderen kunne gøre ondt, siger Saryn på 58 år.

Det var ikke selve det at være kommet i overgangsalder, der påvirkede Saryn, fortæller hun.

Det var heller ikke det faktum, at hun ikke havde kædet sine tiltagende kraftige menstruationer sammen med overgangsalder. Det frustrerede hende til gengæld, at lægen hverken gav hende information om overgangsalder eller konkrete råd i forhold til ledsmerterne.

– Jeg opfattede lægen som hånlig og uinteresseret i at hjælpe mig videre. Hun nævnte dog, at jeg måske kunne lindre mine ledsmerter ved at træne. Jeg gik derfra helt tom for ord, for det virkede mærkeligt, at jeg skulle bruge min krop, når det netop var dét, der gjorde ondt, siger Saryn.

For at udelukke f.eks. gigt og fibromyalgi bad hun om en henvisning til en speciallæge, men undersøgelserne viste ingen tegn på sygdom.

Saryn har tidligere dyrket fitness på topplan og er vant til at bruge sin krop. Men i de omkring to år, hvor hun havde ondt i sine led, trænede hun ikke.

I sin smertedagbog skrev hun blandt andet: ”Jeg sover ikke på grund af alle smerterne. Især mit venstre knæ gør grusomt ondt, hvis jeg ikke sover med en pude mellem benene. Jeg græder en del i frustration”.

På et tidspunkt fik Saryn nok. Hun pakkede sin sportstaske og aktiverede sit fitnessmedlemskab.

– Der skulle simpelthen ske noget. Jeg styrketrænede og dyrkede også yoga derhjemme. Jeg var meget vedholdende med min træning og stille og roligt aftog mine ledsmerter. Fra foråret sidste år og frem til nu har jeg ikke noteret i min smertedagbog. I den periode vendte jeg tilbage til livet.

Et åbent forum

Samtidig med, at Saryn satte ind med bl.a. yogaøvelser, oprettede hun facebook-gruppen ”Overgangsalder/menopause … hva’ sker der lige for det?”

Saryn inviterede venner og bekendte fra sit netværk, og så begyndte der at ske endnu mere.– Jeg fik hurtigt respons på de spørgsmål, jeg stillede. Og det gik op for mig, at ledsmerter er et ret almindeligt symptom på overgangsalder, fortæller Saryn, der glæder sig over, at facebookgruppens nu over 570 medlemmer gerne udveksler erfaringer om f.eks. symptomer, kosttilskud, træning og søvnrutiner.

– Der er et stort behov for et forum, hvor vi ikke fejer noget ind under gulvtæppet. Jeg havde selv så ondt, at jeg troede, jeg var alvorligt syg, men nu ved jeg, at overgangsalder jo er lige så naturligt som det at blive teenager.

Saryn bliver indimellem opfordret til at gøre sin facebookgruppe til en lukket gruppe, men det kommer ikke til at ske:

– Jeg ønsker en åben gruppe, hvor alle kan blive medlem og byde ind. Og hvor vi taler højt og åbent om de forandringer, vi oplever. Man kan vælge at skrive et indlæg som anonym, men jeg synes ikke, vi skal gemme overgangsalderen væk.

I forbindelse med facebookgruppen er der især én ting, der er kommet bag på Saryn.

– Jeg anede ikke, at der er så mange kvinder, der går rundt og lider. Jeg håber, der snart kommer ro på for dem. Jeg har selv været rimeligt forskånet, men har svært ved at forstå, hvorfor andre skal pines sådan. Hvorfor kan vi kvinder ikke bare stoppe med at få menstruation – og det er dét?

En stor fordel

I dag er Saryns ledsmerter så godt som forsvundet, og hun håber, hun slipper for f.eks. hedeturene, der er et almindeligt symptom et par år inde i overgangsalderen.

– Jeg har trænet, siden jeg var 19 år. Måske kan det udskyde en del af den biologiske proces og ramme mig som en symptom-tsunami om 10 år? Omvendt kan det, at jeg har holdt mig i gang hele livet, måske være netop det, der gør, at jeg kommer forholdsvist nemt igennem overgangsalderen, spekulerer Saryn.

Hun fortæller, at hun er typen, der altid ser glasset som halvtomt. Men når det kommer til sin egen overgangsalder, har hun – bortset fra perioden med ledsmerterne – nemt ved at pege på fordelene.

– Jeg havde menstruation frem til midten af 50’erne. De seneste år, fra jeg var 50 år, fik jeg piller fra lægen, fordi mine blødninger var meget kraftige. Særligt det sidste år frem mod, at min menstruation stoppede, var belastende. Så da min menstruation endelig gik i sig selv, var det bare: ”Hurra, nu skal jeg ikke tænke mere på det!”

Saryn var først ikke klar over, hun var i overgangsalder, men måske kan hun få svar på, om hun nu er ude på den anden side?

– Jeg er nysgerrig efter at vide, hvor langt jeg er i processen. Er jeg midt i eller færdig? Jeg kan ikke bruge et blodprøvessvar til noget, men lidt interessant er det da.