Tegn på, at den er gal med hjertet

Onsdag, 19. august 2015
Af læge Lotte Bang. Foto: Pantherstock
Har du helt styr på, hvilke symptomer du skal være opmærksom på, når hjertet svigter?

Typiske symptomer på, at hjertet fejler noget, kan være trykken eller smerter i brystet ved fysisk aktivitet eller i hvile. Åndenød, specielt når du ikke laver noget, eller fornemmelse af en uforståelig dårlig kondition samt uforklarlig træthed kan også skyldes hjertesygdom.

Hævelser af ben eller arme får bestemt ligeledes lægen til at kontrollere dit hjerte. Tendens til besvimelse eller sortnen for øjnene samt fornemmelse af uroligt hjerte og hjertebanken er også symptomer, som skal få dig til at opsøge lægen på mistanke om problemer med hjertet.

Læs også: June er født med en hjertefejl

ALARMSYMPTOMER: Smerter i brystet, fornemmelse af at nogen klemmer om brystet eller står på brystet kan være tegn på blodprop i hjertet. Der kan samtidig være udstråling af smerterne til armen eller kæben. Er der en blodprop i hjertet, får dele af hjertemusku­laturen ikke ilt nok, og det skal behandles meget hurtigt, for at muskulaturen ikke ødelægges, eller hjertet bliver ude af stand til at pumpe. Det betyder, at disse symptomer kræver akut kontakt til læge, og her skal lægens akuttelefonnummer bruges. Har din læge ikke åbent, må du ringe 112.

Få flere gode råd hos Hjerteforeningen