Lægens 6 tips: Sådan får du en glad mave

Torsdag, 11. januar 2018
af læge Lotte Bang, foto: Panthermedia
Oppustet, udspilet fornemmelse, kolikanfald, halsbrand, sure opstød... Genkender du et eller flere af disse symptomer, så læs læge, Lotte Bangs, 6 tips til, hvordan du kan komme af med maveproblemer.

Bakterier er ikke kun med til at frembringe sygdom, men kan være meget vigtige og nyttige i kroppen. Tarmsystemet indeholder i hundredvis af forskellige slags bakterier og andre mikroorganismer, som alle er nødvendige for at opretholde en sund fordøjelse, optage de rigtige næringsstoffer og forsvare vores krop mod sygdom. Det er et komplekst og følsomt økosystem, som vi skal passe og pleje.

Kroppen og fordøjelsen fungerer faktisk stadig stort set som i urtiden og er slet ikke beregnet til vores moderne livsstil, så vi bør passe godt på den ved så vidt muligt at spise mere som ”i gamle dage” blandt andet ved at følge de nyeste kostråd fra Fødevarestyrelsen, der passer til mennesker med normal mave/tarmfunktion.

Vil du vide mere? I ugens Familie Journal får du også et minileksikon om mavesmerter. Smugkig i bladet her

Den glade mave

En veltilpas mave og et velfungerende fordøjelsessystem giver dig psykisk og fysisk velvære. Sult giver signal om, at tiden er inde til at spise og drikke, og når du er mæt, breder der sig en afslappet, veltilpas fornemmelse i kroppen. Den glade mave giver daglig trang til afføring, som foregår ubesværet og er af blød konsistens. Du har ikke mavesmerter eller oppustet fornemmelse i maven.

Den sure mave

En utilpas mave med et dårligt fungerende fordøjelsessystem giver dig ofte en oppustet, udspilet fornemmelse, kolikanfald, halsbrand, sure opstød eller svie bag brystbenet, tynd mave eller hård mave, fornemmelse af forstoppelse, ildelugtende tarmluft, usund hud og influenzalignende ubehag og ofte også mavesmerter.

Læs også: Fup og fakta om influenza

Lægens 6 tips til at passe på maven

Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv, husk frugt og mange grøntsager, spis mere fisk, vælg fuldkornsmel, vælg magert kød og kødpålæg, spis mindre mættet fedt, vælg magre mejeriprodukter, drik rigeligt med væske, spis mindre sukker og mindre salt i maden.

Det er mest hensigtsmæssigt for mave og fordøjelse at spise tre hovedmåltider hver dag og tre mindre mellemmåltider, som kan bestå af vand og frugt.

Drik hovedsageligt vand og undgå så vidt muligt for meget alkohol og søde drikke.

Rygning er ikke godt for fordøjelsen og mavens velbefindende.

Lyt til kroppens signaler: Spis, når du er sulten, stop, når du er mæt.

Gå på toilettet, når trangen melder sig, og giv dig god tid. Stress i længere bør altid undgås og er slet ikke godt for fordøjelsen.

Problemer med maven? Så læs meget mere på maveguiden.dk