Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Der er kort sagt stor forskel på hovedpiner, og for at undgå plagen må du finde ud af, hvad den kommer af. Så kan du til gengæld også gøre noget ved den
Hovedpinen er en udbringer
Fordi hovedpine ikke bare er hovedpine, er det ikke altid en god idé at bruge smertestillende midler for at få den væk. Hvis man kun har hovedpine i ny og næ, er det selvfølgelig i orden, men hvis hovedpine er en hyppig gæst, skal man finde årsagen. Det gælder også, selv om man bruger naturlige smertedæmpende midler.
Smerten er nemlig en budbringer. Den fortæller, at noget er galt, så man skal høre efter og ikke bare dæmpe kroppens sprog.
Pinerne kan sidde forskellige steder. Og pinen giver dermed et fingerpeg om, hvor det er galt. Så for at gøre det godt for sig selv skal man finde årsagen og gøre noget ved den - det er dér, chancen for den varige bedring opstår.
LÆS OGSÅ: Test din hovedpine: Hvor kommer den fra?
De store syndere
Spændinger og myoser er den mest almindelige grund til hovedpine, og i den forbindelse er uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og mangel på motion de to store syndere. Det positive er, at man selv har stor indflydelse på begge dele.
• Massage, fysioterapi, afspænding og kraniosakralterapi er velegnede behandlingsformer.
• Måtter med små "pigge", som er forholdsvis nye på markedet under navne som søm-, wellness- eller fakirmåtter, er også en god idé, fordi de frigør endorfiner, som virker beroligende og afslappende. Systemet findes også i en udgave som nakkepude, som er velegnet, når man har spændingshovedpine.
• Der findes også genanvendelige varmepuder f.eks. Kirsepude, hvor puden indholder kirsebærsten. Puden varmes op, og stenene afgiver varmen stille og roligt. Og dejligt…
• Desuden er der forskellige roll on -stifter og cremer, som virker varmende og dermed også kan hjælpe til at slappe af.
• Spændinger og stress hænger i øvrigt tit sammen, og så er kosttilskud med Calcium og Magnesium fint. D-vitamin er også en mulighed…
Før hovedpine-dagbog
Hvis du har hovedpine med jævne mellemrum, er det en god idé at lave en hovedpinedagbog. Her kan du notere lange arbejdsdage, dårlige stole, hormoncyklus, dufte, søvn og sidst, men ikke mindst: mad og drikke.
Ofte stammer hovedpine fra det, vi spiser og drikker - eller bare fra tidspunkterne, hvor vi spiser og drikker.
Hvis man spiser uregelmæssigt, kan det være årsagen til hovedpine. Det skyldes blodsukkerubalancer.
Chokolade og rødvin er velkendte udløsere af hovedpine, men skæreost, kunstige sødemidler og fødevarer, der indeholder nitrit, står også højt på listen.
Men der er meget andet, som kan drille, så man skal være vaks ved havelågen og god til at notere. Nogle få uger med en dagbog giver ofte et godt overblik.
Af Kirsten Aarslev, akupunktør og journalist
LÆS OGSÅ: Denne naturmedicin virker mod hovedpine