Kære Puk
De har trukket sig fra min kræftsyge datter
Minimalisme er ikke kun en strømning i bl.a. litteratur og billedkunst eller en boligindretning i Norden. Nej, det at begrænse sig til færre ting er for nogle blevet en særlig måde at leve på. En tilgang til livet, hvor det handler om at leve med mindre for at opnå mere.
Tag nu bare 42-årige Jane Ibsen Piper. Hun er uddannet jurist, forfatter og kvinden bag Facebook-gruppen ”Minimalisme og købestop”, der har eksisteret i seks år, og som har over 35.500 medlemmer.
I dag er Jane bevidst minimalist. Hun lever, som hun gør, for at have det godt, og i sidste ende også for at undgå overforbrug. Men for 10 år siden, hvor næsten ingen talte om minimalisme og bæredygtighed, var hun ”bare” en presset småbørnsmor i en overfyldt og alt for lille lejlighed i byen.
– For ikke at blive tosset begyndte jeg mere eller mindre systematisk at rydde op og rydde ud. I takt med at jeg bar ting til genbrug og omgav mig med færre ting, steg mit overskud. Og jeg frigav tid til mine drenge og mig selv, siger Jane og uddyber:
– I dag er vores hverdag rigtig rar, fordi den ikke længere er presset. Jeg har fået mere ro i hovedet og en følelse af frihed og lethed.
I dag bor Jane, hendes mand og deres børn i hus i en forstad til København. Her er der luft mellem møblerne, flader uden bunker og ingen overlæssede skuffer, skabe eller knager.
– Jeg er til det enkle og overskuelige i alt, hvad jeg gør. Minimalisme har påvirket alt fra, hvor vi bor, hvor meget vi arbejder, og hvad vi bruger vores fritid på. Vi er også begyndt at investere store dele af vores månedsløn, så vi får frihed til at holde orlov med vores drenge snart og selv kan bestemme vores pensionsalder, siger Jane.
Minimalisme kan altså komme til udtryk på mange måder, men det betyder ikke, at du hovedkulds skal begynde at smide ud af stort og småt.
– Minimalisme handler om at skille sig af med de ting, der fylder op i dit hjem, men som du ikke bruger længere. Vi beholder ofte ting af frygt for at gå glip af noget eller af frygt for at fortryde. Men ved at blive skarpere på, hvad der er vigtigt i vores liv, og hvad vores tid skal bruges på, er det nemmere at se, hvilke ting der er vigtige, og hvilke der blot er rod, forklarer Jane.
Vil du gerne leve mere minimalistisk, så begynd gerne ét sted, så opgaven bliver mere overkommelig, råder Jane.
– De fleste begynder med at rydde ud i deres ting, køkkenting, tøj og haveredskaber. Fra tingene bevæger mange sig mod kalenderen og måske relationerne. Begge dele kan trænge til et kritisk blik på, hvad vi bruger vores tid og energi på.
Mange, der rydder ud, opdager også, at de sparer penge, fordi de pludselig skaber et hjem indrettet med lutter yndlingsting – og derfor bliver mindre tilbøjelige til at købe nyt. Det har Jane selv erfaret, og det er også det, hun tit hører fra sine følgere på sociale medier.
– Minimalisme kan starte med en oprydning i et fysisk rum, men ende med at påvirke din økonomi og hele dit liv, fortæller Jane.
Og ikke nok med dét:
– Kombinerer du minimalisme med et købestop, hvor du f.eks. i en periode kun køber mad, medicin og andre nødvendigheder, kan det være en meget ressourcebesparende og klimavenlig måde at leve på. Vores bedsteforældre købte sjældent nyt og passede på det, de havde. Den måde at leve på vil jeg gerne tilbage til.
Kend din motivation: Hvad vil du opnå ved at leve med færre ting?
Tag små skridt. Køkkenet er et godt sted at starte, da vi sjældent er særligt knyttet til f.eks. Tupperware
Start f.eks. med en skuffe. Tag alt ud og læg det, du vil beholde, tilbage i den rene skuffe. Send overskuddet til genbrug
Fortsæt, til du har været igennem alle skuffer og skabe
Nyd resultatet – og kast dig over et nyt område