Ærøs første strikkefestival - Vi bliver så glade af at strikke sammen

Lørdag, 28. oktober 2017
af Mary Steengaard, foto: Alex Tran
Da Lissi trængte til noget helt nyt i sit liv, rykkede hun tilbage til barndommens lykkelige land på Ærø, og hér opstod idéen om en strikkefestival. Det viste sig at være en tiltrængt begivenhed, som tiltrak utallige strikkeglade kvinder, som alle deler glæden ved at strikke.
En gruppe mennesker sidder på en campingplads for at strikke sammen

Sammen om at strikke

Strikkepindene klirrer om kap med kaffekopperne, mens Ærøs sensommersol sender sine varme stråler ned over garn og strikketøj i festlige farver og alskens mønstre.

Snakken går livligt ved de små borde, og skønt samtalerne for det meste kræver en vis forståelse for det dejlige håndarbejdsunivers, bliver mange emner vendt, mens utallige kvinder nyder at kunne beskæftige sig med det bedste, de ved.

For første gang nogensinde har Ærø indbudt til strikkefestival, og kvinden bag idéen har stort set altid selv et par strikkepinde inden for behagelig rækkevidde.

– Jeg er medlem af to strikkeklubber i Bogense, hvor jeg bor, fortæller 74-årige Lissi Pedersen, der har en ganske bestemt grund til at arrangere festival netop på Søby Campingplads på Ærø. – Jeg har trådt mine barnesko i de selvsamme bakker, der omgiver campingpladsen, og det er bare det skønneste sted på jorden.

Elsker at strikke

Lissis minder om barndommen er kun af den lykkelige slags.

– Jeg voksede op her sammen med min familie, og jeg elskede at lege ved vandet med alle mine kammerater. Det var det rene paradis for vi børn.

Som 18-årig flyttede Lissi fra øen for at uddanne sig til sygehjælper.

– Så mødte jeg min mand, vi fik børn og slog os ned i Odense, men jeg har altid haft stor tilknytning til Ærø og er kommet her jævnligt igennem årene. Mine forældre boede her jo stadig, og da min mor døde for et par år siden, følte jeg, at jeg var nødt til stadig at have et eller andet herovre, så mit tilhørsforhold ikke blev kappet.

Lissi var i mellemtiden blevet alene og besluttede, at en campingvogn var løsningen.

– Jeg købte en dejlig, stor én og fik den placeret her på Søby Camping på den bedste plads med udsigt over vandet og nordspidsen af øen. Så nu kommer jeg her mindst en gang om måneden hele året rundt og sidder hver morgen og nyder udsigten, der er fyldt med de gode minder.

Det var sådan en sommermorgen tidligere i år, Lissi fik idéen til en strikkefestival.

– Jeg elsker at strikke og tænkte, at når man kan arrangere en festival på både Samsø og Fanø, hvorfor så ikke også hér på Ærø?

Der var ikke langt fra tanke til handling, og da Lissi fik grønt lys fra campingpladsens ejer Janus Hansen, og da pladsens campingmutter, som Anne Kruse foretrækker at kalde sig, også var med på idéen, gik Lissi i gang.

– Vi var lidt sent ude, men Anne og jeg skyndte os at lave et opslag på Ærøs egen Facebook-side ”Mit Ærø”, og Anne tog rundt på øen og reklamerede. Vi anede ikke, om der ville komme nogen, men så meldte tre af øens egne strikkebutikker sig som de første til at lave boder med opskrifter og garn.

Læs også: Merete strikker huer til kemopatienter

Tænker gode tanker

Lissi og Anne havde ikke behøvet at bekymre sig, for allerede på den første af de tre festivaldage myldrede strikkeglade kvinder ind på pladsen.

– Vejret er jo fantastisk denne weekend, og vi kan se, at også i dag – på andendagen – kommer mange interesserede.

Et blik rundt på pladsen understreger Lissis ord. Og ved nærmere undersøgelse viser det sig, at især ærøboerne har fundet vej til Danmarks nye strikkefestival. Trine er én af dem:

– Vi har boet på øen en del år og elsker det, fortæller hun, der sammen med sin mand og tre børn flyttede fra Vejle, fordi familien trængte til luftforandring. – Min mand har altid gerne villet bo på en ø, og jeg har forskellige skavanker, der kræver en lidt fredelig hverdag, og det finder vi simpelthen hér. Folk på øen er også utrolig venlige. Vi plejer at sige, at hvis man spørger naboen, om man må låne en hammer, så kommer han og slår sømmet i for dig.

Festivalen er en kærkommen begivenhed for Trine.

– At jeg kan strikke, betyder alt for mig. Det er mit frirum og min afstressning, og jeg tænker kun gode tanker, når jeg strikker. Så da jeg hørte om festivalen, blev jeg rigtig glad. Den giver jo én mulighed for både at strikke og få en god snak med en masse andre søde kvinder.

Vaskeægte nørder

Lissis egen søster Gerda bor stadig på Ærø og er ligesom Lissi meget glad for at strikke.

– Det er simpelthen så hyggeligt og afslappende at sidde med et håndarbejde, og når man kan gøre det sammen med andre, bliver det endnu bedre. Min egen mand, Jørgen, som jeg for mange år siden hev med over på øen, synes også, det er dejligt at deltage i festivalen.

For sjov lader Jørgen sig overtale til at prøve, om han kan huske, hvordan man strikker.

– Jeg strikkede nemlig som så mange andre mænd dengang i 70’erne, da vi mænd skulle bevise, at vi var bløde. Men det var ikke nogen stor succes for mig, griner Jørgen, der sammen med Gerda bor ganske tæt på festivalpladsen.

For de strikkeglade kvinder er der rig inspiration at hente i de opstillede boder.

– Jeg er en vaskeægte håndarbejdsnørd, fortæller Jytte, der bestyrer Uldgården i Brejninge og gladeligt er kommet med både garn og opskrifter, som frister alle de fremmødte.

– Jeg har boet på Ærø i 15 år og mødte min Ærø-mand her. Uldgården er et familieforetagende, og det er jo skønt, at man kan forene arbejde og interesse.

Sammen med Jytte er tre af Uldgårdens frivillige strikkedamer.

– Vi elsker at strikke, og det er dejligt at få lov til at strikke fint designede ting i rigtig lækkert garn, fortæller Hanne, der ligesom sine ”strikke-søstre” er glad for, at også Ærø nu har sin egen strikkefestival. – Det er en supergod idé, for vi gider ikke tage af øen.

Også hækling er en del af strikkefestivalen og endda en speciel en af slagsen.

– Jeg så en artikel i Familie Journal for 12 år siden, der handlede om ”hakning” – en tunesisk form for hækling, fortæller Grethe, der smilende demonstrerer metoden med sin helt specielle hakke-nål.

– Dengang måtte jeg selv lave en nål, for de var ikke til at købe her i Danmark.

Mange kigger Grethe over skulderen for at studere den særprægede teknik, men Lissi har lige nu nok i de sokker, hun har på sine strikkepinde.

– Og så sidder jeg bare og nyder, at festivalen blev en succes, så vi med god samvittighed kan annoncere, at vi holder den igen i den første weekend i september 2018.

Læs også: Jeg strikker af ulden fra mine hunde

Kreative Dage

Familie Journal er naturligvis en stand, når Kreative Dage 2017 løber af stabelen d. 27.-29. oktober i Messe C, Fredericia. Du kan se program og købe billet på kreativedage.dk.