hækleopskrifter

Hæklede påskerier

Påsken er over os. Lad det hæklede påskepynt sprede forårsglæde i hjemmet. Her får du to hækleopskrifter.

Hæklet babytæppe

Dette søde babytæppe er hæklet i et fint fletmønster i en blanding af uld og bomuld. Din baby vil uden tvivl elske det. Få hækleopskriften her.

Hækleopskrift: Hæklet autopude

En pude, der både er sjov at hækle, og som bliver et festligt indslag på bagsædet i hvilken som helst bil. Den sjove pude har for- og bagside, der…

Hækleopskrift: Hæklet vest

Den smukke vest er hæklet i et smukt stangmaskemønster i blødt bomuldsgarn med blide farveovergange. Vesten kan bruges over en top som her – eller over en…

Hæklede skuresvampe til boligen

Lad julestemningen sprede sig helt in i julerengøringen med disse festlige skuresvampe hæklet i specielt garntil formålet. Du kan hækle en sød nissesvamp…

Hækleopskrift på hjemmelavede agern

De smukke agern er sjove at hækle og fine at lægge som pynt i et fad med grankogler. Du kan også hænge agerne på juletræet eller bruge dem som pynt på…

Hækleopskrift på fin trøje

Hækleopskrift på fin trøje med trekvartlange ærmer, som er hæklet oppefra og ned: Først hækles det runde bærestykke i stangmasker og derefter resten i…

Hækleopskrifter

Det er blevet meget populært at hækle igen, og hurra for det! Vi er helt vilde med alle de fine ting, man kan hækle – flot tøj, smukke tæpper, praktiske karklude og søde dyr.

 

Gratis hækleopskrifter

På familiejournal.dk finder du massevis af gratis hækleopskrifter til begyndere og øvede. Nedenfor har vi samlet alle vores hækleopskrifter, så er det bare om at komme i gang. Mange af vores brugere søger bl.a. efter Familie Journals hækleopskrifter til baby samt hækleopskrifter til dyr. Hækleopskrifter til de store højtider, jul og påske, er også meget populære, og dem kan du selvfølgelig også finde her på siden! Kig vores gratis hækleopskrifter igennem, lad dig inspirere og find lige den hækleopskrift, du søger.

 

Frem med hæklenålene

Der findes næppe noget mere afslappende og afstressende end at sidde og hækle – ja, det er jo nærmest balsam for sjælen. Tankerne får lov at flyde, hverdagens stress og jag kommer godt på afstand og du kan nyde lidt alene-tid – helt for dig selv. Og når man så efterfølgende kan vise sine fine hæklede resultater frem, ja så er der altså fordele hele vejen rundt. 

Dog er det gode ved hækling jo også, at du faktisk ikke behøver at sidde helt med dig selv! Når først der er styr på teknikkerne, kan man sagtens føre samtaler imens, og så er det jo en genial og hyggelig fællesbeskæftigelse. Med en lille kop kaffe ved siden af er det bare livet…

Så frem med hæklenålene – der er kun fordele ved at hækle!

 

Hvad skal der hækles?

På Familie Journal har vi efterhånden også fået skrabet en del hækleopskrifter sammen. Derfor kan du næsten finde alt, du søger, her på siden – hvad enten du vil hækle tøj til baby, grydelapper, en elefant eller en fin servietring.

Her har vi samlet en lille oversigt over vores 10 yndlingshækleopskrifter:

 

Hæklet babytøj:

Kyse og jakke: Hæklet babytøj er så kært, og dette sæt er i den blødeste babyuld. Den lille jakke med knapper på bærestykket og kysen med bindebånd er fine både til hverdag og fest.

Hæklet julepynt:

Rudolf med den røde tud: Sødere rensdyr skal man da lede længe efter! Ethvert julehjem og ethvert barn må eje denne – så er julestemningen sikret.

Hækleopskrift:

Penalhus: Den store pige kan selv hækle det smarte penalhus af tykt garn. Se, hvordan du hækler penalhuset her, også i en anden farvekombination.

Firkantet dækkeserviet: Denne hækleopskrift er til en fin dækkeserviet, som både kan bruges ude og inde. Lav evt. flere i forskellige smukke farver.

Tæppe med oldemorsfirkanter: En hækleopskrift med de populære oldemorsfirkanter, der her er hæklet i fem friske farver og samlet til et lille tæppe.

Sød hæklet abe: Hækl en sød abe – enten som tøjbamse, eller som en fin pyntegenstand på hylden.

Fine, hæklede sutsko: Man kan godt være varm om fusserne og samtidig pige i prinsesse-alderen med disse rosa, broderede remsko i tyk uld.

Hæklet puf: Den fine, hæklede puf er god som ekstra siddeplads eller til at smide benene op på. Hækl den evt. til pigeværelset i pigens yndlingsfarve.      

Sjov, hæklet børnehue: Her er ikke tale om ”rotter på loftet”, men om det sødeste musehoved i form som en praktisk hue til små piger og drenge.

Hæklet babytæppe: Bedstes firkanter er her blevet til det skønneste babytæppe, der vil pynte i barnevogn eller seng.

Lær at hækle med Familie Journals Hækleskole

Vil du gerne lære at hækle, så start med at følge disse trin fra fra vores hækleskole. Du kan også med fordel kigge på videoer fra Youtube, der kan hjælpe dig i gang med at hækle.

 

Først og fremmest skal du lære disse teknikker:

  • En løkke

  • Luftmaske

  • Fastmaske

  • Stangmaske

 

Sådan hækler du luftmasker:

1. Al hækling begynder med en løkke, som dannes ca. 15 cm fra garnets ende. Læg den korte ende i en bue under den lange ende (som er mod garnnøglet), skub med fingrene den lange garnende gennem buen, så der dannes en løkke. Sæt den på hæklenålen og stram til ved at hive i den lange ende.

2. Hold hæklenålen i højre (eller venstre) hånd, som når du holder på en blyant. Læg garnet (den lange ende) over den anden hånds pegefinger og grib om garnet med de øvrige fingre. Før hæklenålen under garnet, som vist på tegningen (det kaldes "slå om" eller "et omslag"), og træk den nye løkke gennem masken på nålen, så der dannes en ny maske. Fortsæt på denne måde med at hækle en kæde af luftmasker.
Ved at bevæge den pegefinger, som styrer garnet, kan man løsne og stramme den sidst hæklede maske.

Hækle rundt i ring

1. Begynd med en række luftmasker. Her er hæklet 6 lm (den sidste løkke på nålen tælles ikke med). Luk ringen ved at hækle 1 kædemaske i den første luftmaske

2. På næste omgang hækles et antal fastmasker, idet man stikker nålen ind i hullet i midten af ringen.

Fortsæt med at hækle rundt og lav udtagninger på hver eller hver anden omgang.

Sådan hækler du stangmasker

1. Begynd altid med 1 rk luftmasker, de sidste 3 er "vendemasker". Slå om og stik nålen igennem den 4. lm fra nålen.

2. Slå om og træk garnet med tilbage, nu er der 3 løkker på nålen. Slå om og træk igennem 2 af løkkerne, som vist.

3. Slå om og træk igen igennem 2 løkker.

4. Nu er der hæklet en hel stangmaske, og der er igen én løkke på nålen. De 3 vendemasker i starten af rækken tæller også for en stangmaske.

 

Vil du lære at strikke?

På Familie Journals Youtube-kanal finder du Familie Journals Strikkeskole med videoguides, der hjælper dig i gang med at strikke.

Se første afsnit her - du finder resten af videoerne her

 

Forkortelser

I vores hækleopskrifter er der utroligt mange forkortelser, og det kan umiddelbart godt virke ret indviklet! Heldigvis giver de fleste mening, når blot man bare lige ved, hvad de står for. Her har vi samlet en oversigt over de forkortelser, vi bruger i vores hækle- og strikkeopskrifter. Oversigten kan også findes i denne artikel, hvor du desuden kan finde en masse gode tips og råd fra vores rutinerede læsere.  

arb = arbejdet
beg = begynd(else)
bdt = bundt
db = dobbelt
dia = diagram
dr = drejet
dst = dobbelt stangmaske
fm = fastmaske
forstk = forstykke
forts = fortsæt
fv = farve
glat = glatstrik
grp = gruppe
gtg/gent = gentag
hjp = hjælpepind
hst = halv stangmaske
indt = indtagning
km = kædemaske
kantm = kantmaske
krebsem = krebsemaske
lm = luftmaske
m = maske
mrk = mærke
ngl = (garn)nøgle
omg = omgang
omsl = omslag/slå om
p = pind
perle = perlestrik
r/R = ret
rapp = rapport
rest = resterende
rk = række
rl = rille
slutn = slutningen
sm = sammen
st = stangmaske
str = størrelse
tilb = tilbage
udt = udtagning
vr/Vr = vrang

 

Så er der vist kun tilbage at sige rigtig god fornøjelse. Klar, parat, hækl!