Tryl med loppefundene

Lørdag, 18. maj 2013
af Redaktionen
En gammel stol, en skuffe, billedrammer og stofrester er hovedingredienserne i dette kreative hjørne - der skal ikke meget tid eller penge til at trylle loppefundene om til disse nye ting, der vil pynte i stuen

Tapetseret stol

Materialer: 1 stol (her en gammel "Ivar"-stol fra ikea.dk). Tapetrester. Fint sandpapir. Tapetklister. Møbellak. Skarp kniv. Lang lineal.

Arbejdsgang: Vask stolen og slib de flader, der skal tapet på. Mål de områder, der skal tapet på op, og tegn målene op på tapetets bagside. Skær delene ud med kniv efter lineal. Lim tapetstykkerne på stolen med tapetklister. Efter hver pålimning stryges efter med et stykke køkkenrulle for at fjerne luftbobler og for at de yderste kanter skal fæstne. Lad det hele tørre. Giv til sidst stolen et lag møbellak for at øge holdbarheden.

Materialer: 1 gammel træskuffe + 1 træplanke som passer til skuffens træfarve. Trælim + sav. 12 stk. 40 mm "dykker" (søm med et meget lille hoved, der kan slås ned under træets overflade).

Arbejdsgang:
Del skuffens længde ind i 3 dele, og lav blyantmarkeringer som viser, hvor de 2 indvendige, lodrette hyldevægge skal placeres. Sav 2 stk. træ med samme mål som skuffens højde og dybde (= de indvendige hyldevægge). Smør trælim på de savede hyldevægges ene langside og begge de korte sider og lim dem fast på blyantsmarkeringerne. Mål afstanden mellem de indvendige hyldevægge samt mellem yderkanterne og de indvendige hyldevægge og sav 3 stk. træ ud i disse mål x skuffens dybde (= hylder). Lim hylderne fast i ønsket højde, med trælim på de korte sider og den ene langside. Lad limen tørre. Søm hyllerne fast i inder- og ydervægge med dykkerne (2 søm i hver side) for at øge stabiliteten.

Materialer: Gamle trærammer. Fint sandpapir. Træmaling. Stofrester + pladevat. Evt. masonitplade. Hæftepistol.

Arbejdsgang:
Hvis der er en bagbeklædning, så tag denne væk. Slib rammen og mal den i ønsket farve, der skal sikkert et par lag til at dække - sørg for at malingen tørrer helt indimellem. Hvis du ikke har en bagbeklædning, så skal der saves en af masonit. Klip stof og pladevat ud efter bagbeklædningens mål + 2 cm hele vejen rundt. Læg stoffet på bordet med pladevat og bagbeklædning ovenpå. Fold stofkanterne ind på bagbeklædnignen og hæft det fast hele vejen rundt med hæftepistol, samtidig med at stoffet trækkes glat ud. Sæt bagbeklædningen i rammen og hold den evt. fast med bred tape. Smykkerne kan nu fæstnes med knappenåle på stoffet.


Sy nålepuder
af stofrester

Kludetæppe af gamle lagner

Mål: 65 x 100 cm. Materialer: Gamle, hvide lagner eller andet stof. Garnrester i forskellige kvaliteter og farver. Hæklenål nr. 9.
Forberedelse: Riv eller klip 1-2 cm brede strimler af det valgte stof. Jo bredere strimler, des tykkere bliver tæppet. Lav en lille hækleprøve med f.eks. 20 lm og hækl fm i denne, så du kan regne din hæklefasthed ud.

Arbejdsgang: Hækl det ønskede antal lm og hækl siden videre med fm, til tæppet har den ønskede længde. Hækl forskellige garnrester sammen med stofstrimlerne indimellem, så får du de striber, du selv ønsker.

Er du vild med at strikke? Så vær med i Familie Journals strikkefællesskab på Facebook HER!

Design: Gunilla Thermænius og Tina Gustafson
Foto: Ralph Månsson