Har du en formue på loftet del 2

Torsdag, 29. januar 2009
af Redaktionen samt Antik og Auktion
Se nogle af de hotteste danske retro-ting her og bliv klogere på deres historie.

Oprydning på lofter, kældre og andre gemmer kan være den rene opdagelsesrejse i fortiden. Små og store minder om mennesker, situationer og oplevelser dukker frem, og er du rigtig heldig, står du måske pludselig med en genstand i hånden, som ikke bare er en souvenir fra fortiden, men som også er penge værd. Her er et par smagsprøver - måske har du en formue på loftet?

Patrick Nordström-vase
Den ovenfor viste vase er en model af keramikeren Patrick Nordström (1870-1929) og forsynet med en af hans glasurer. Men den er udført omkring 1928, da Nordström for længst havde forladt Den Kgl. Porcelainsfabrik, som imidlertid havde sikret sig retten til at fortsætte produktionen - dog uden Patrick Nordstöms signatur. De to tal betegner henholdsvis glasurens og formens nummer. Det hænder, at man kan være heldig. Vurderingen lyder på ca. 8.000 kr.

Svensk keramik
Wilhelm Kåge (1889-1960) lavede keramik af en bestemt rødlermasse, der blev brændt som stentøj og omtales som Farstagods. Det er det mest eftertragtede materiale, når det gælder svensk keramik fra 40'erne eller 50'erne. Og det afløste Argenta, hans store serie fra 1930'erne, med motiver i sølv indlagt i grønt stentøj. Kåge var sammen med Stig Lindberg og Berndt Friberg de vigtigste svenske keramikere, og han var i en årrække kunstnerisk leder på Gustavsberg. Da der er tale om en lille sag, lyder vurderingen på 1.000-2.000 kr.

Barok/rokoko-dragkiste

Det er en usædvanlig flot dansk barok/rokoko-dragkiste.. Den ligeknækkede front er typisk for baroktiden, hvorimod de udskårne ornamenter på hjørnerne og de kabriole ben er typisk for rokokotiden. Den er fremstillet af elmetræ - som ligner egetræ - og som altid har været en påskønnet træsort. Dragkisten er absolut dansk, men af en forholdsvis ukendt type. Dragkister er igen blevet mere påskønnede, end de var i mange år, så en vurdering lyder på 13.000-25.000 kr. alt efter stand.

Gyldent taffelur
Der er tale om et fransk taffelur i rokokostil, Napoleon 3.s tid fra ca. 1870, i massiv forgyldt bronze. Man kan gætte på, at plaketten er fra Sèvres. En auktionsvurdering lyder på ca. 3.000-4.000 kr.

Læs også: Har du en formue på loftet

Du kan også læse mere om emnet og se flere vurderinger på
Antik & Auktions hjemmeside

Af Redaktionen samt Antik og Auktion