Sjældent Flora Danica?

Fredag, 16. juli 2010
af Redaktion
ANTIK-BREVKASSE: Hvor kostbart er ”Flora Danica” porcelæn?

Jeg har to vistnok sjældne Flora Danica ting. Fadet er med ægte guldbelægning, men motivet er, så vidt jeg har fået oplyst, ikke med i det sædvanlige galleri. Jeg mener, at der kun findes dette fad med dette motiv, en hestekastanje- blomst. Størrelsen af fadet er 44 x 34cm. Min Flora Danica tallerken er også med ægte guldbelægning, og her er motivet ligeledes et andet end på de gængse i stellet. Jeg tror kun, der findes dette ene eksemplar. Tallerkenens diameter er 25,5cm. Peter

Det er to meget smukke ting, som begge er fremstillet hos Den kgl. Porcelænsfabrik. Flora Danica servicet fik sit navn efter det store, botaniske værk "Flora Dancia", der begyndte at udkomme i København i 1761, og hvis kobberstukne, håndkolorerede plancher blev brugt som forlæg til stellets dekorationer.
En samtidig beretning vil vide, at stellet skulle være en gave til kejserinde Katharina 2. af Rusland. Dekoreringen af stellet foregår i dag på samme måde, som da det første stel blev skabt. De gamle plancher benyttes stadig, og specialuddannede malere arbejder med hånddekoreringen. Det smukke, ovale fad med hestekastanie-blomsten vil vi vurdere til 8.000 kr., mens tallerkenen dekoreret med en hermelin i vinterlandskab kan vurderes til 3.000 kr.

Læs mange flere vurderinger på Antik og Auktions hjemmeside (link fjernet)

SPØRG BARE

Antikeksperterne Steffen og Lene Dinesen vurderer dine gamle ting. Husk oplysninger om f.eks. mål, materiale, signatur og stempel samt tydeligt foto på ensartet baggrund, mailfotos i jpg-format. Maks. 3 billeder.

Mail: antik@familiejournalen.dk