Sådan anlægger du en køkkenhave

Lørdag, 13. april 2024
Anita Lauridsen Banner
Foto: Marian Haugaard Steffensen
Drømmer du om at dyrke sprøde grøntsager og krydderurter i haven? Vi giver dig her tre nyttige tips til, hvordan du kommer i gang med at anlægge en helt ny køkkenhave.
Køkkenhave højbede

En køkkenhave kan være alt fra et enkelt højbed til en masse rækker i jorden. Derfor bør du gøre dig nogle tanker om, hvad du gerne vil dyrke, hvor meget du vil høste, og hvor meget tid du har til havearbejdet om sommeren, hvor der både skal luges, vandes og høstes. Det er vigtigt, at du er realistisk, hvis projektet skal blive en succes.

Vælg den rette placering

Uanset størrelsen på din køkkenhave skal du anlægge den et sted, hvor den får mest mulig sol og gerne læ. Store træer, buske og hække kan hurtigt komme i vejen, så sørg også for, at køkkenhaven ligger så langt væk fra disse som mulig.

A200621 Kantning langs bede. Haveguiden. Kenn Römer-Bruhn.
Foto: Kenn Römer-Bruhn

Skal bedene ligge midt i græsplænen, skal du hakke græskanterne af i lige linjer, for at det ser pænt ud. Skræl herefter græstørven af.

Husk at gøre plads til trædestier mellem bedene, så du ikke tramper rundt i afgrøderne og jorden, når du skal luge eller vande. Trædestierne skal være mindst en halv meter bredde, så du også kan komme ind med en trillebør.

Sørg også for, at bedene ikke er brede­re end ca. 1-2 meter, så du kan nå ind til midten af dem uden at skulle træde i jorden.

Dyrkning i højbede

Selv om det tager tid at bygge højbede, kan det være en fordel, fordi du nemmere kan overskue afgrøderne. Desuden bliver jorden hurtigere opvarmet.

byg et højbed i træ, trin for trin. Og dyrk grøntsager, blomster og krydderurter i højbed
Foto: Tina Brok Hansen

Har du rygproblemer, kan du også bygge høje højbede, så du ikke skal bukke dig ned, når du luger og høster. Der vil heldigvis typisk være mindre ukrudt i et højbed – til gengæld skal du vande oftere i varme perioder.

Sørg for, at der er plads nok i bunden, så rødderne kan søge nedad efter nærings­stoffer – det gælder, hvis du laver et højt højbed med fast bund.

Husk at bruge god jord

Vejen til succes i køkken­haven begynder altid med en god, næringsrig jord, der hverken er for leret eller for sandet. Derfor er det vigtigt, at du bruger tid på at forberede jorden inden såning.

Kultivér jorden godt igen­nem på kryds og tværs med en kultivator. Støder du på ukrudt, skal det fjernes helt, for ellers kommer det stensikkert igen.

Giv nu jorden en god gang kompost, så der er næring til de kommende planter. Spred komposten i et lag på ca. 5 cm, og vend den sammen med jorden i bedet/højbedet.

Jord og kompost
Foto: Kenn Römer-Bruhn

Du kan hente gratis kom­post på genbrugsstationer om foråret, og ellers kan du bruge hestemøg, som ofte er gratis på landets ridesko­ler. Det skal dog helst spre­des allerede om efteråret, da det kan være for kraftigt for nysåede planter.

Du kan også købe gød­ning til køkkenhaven i et havecenter – det er lige til at sprede ud og er en nem løsning. Der findes mange varianter. De bedste typer er de organiske og øko­logiske, der har en lang­tidsvirkende effekt, fordi næringen langsomt frigives i jorden.