Test af bagemaskiner

Tirsdag, 1. september 2015
af Pia Junø
Familie Journal har testet syv bagemaskiner - se resultatet her.
Test af bagemaskiner

Den er lige ved at vinde, bagemaskinen fra OBH, der er så lille og let, at den sagtens kan stå fremme. Men vinderen, Morphy, er alligevel en kende bedre. Så den billige OBH må nøjes med at blive kåret til at være ”Bedst til prisen”. Det er resultatet af vores test af syv bagemaskiner. – Det er marginaler, der skiller testens bagemaskiner ad. Design, betjening og materialer er det, der giver den største forskel. Samt hvor meget dejkrogen snupper af det færdige brød, siger tester og husholdningslærer Susi Toft Petersen fra Linieskolen, en af de frie fagskoler. – Desuden er de dyreste bagemaskiner mere lækkert udført og er mere kram at arbejde med. F.eks. er der lidt slinger, når man åbner låget på de billigste bagemaskiner, siger Susi Toft Petersen.

SE OGSÅ: Familie Journalen har ikke kun testet bagemaskiner, men også kaffemaskiner

Bagemaskiner til skiveskåret brød

En bagemaskine er god til det daglige brød, som f.eks. rugbrød og hvedebrød, boller, pizza og flutes. Man sætter dejen over, hælder vand, salt, mel og gær i, og når programmet er færdigt, er dejen også færdig hævet. Du skal bare selv forme bagværket. Men alt i alt giver en bagemaskine meget lidt dej på fingrene.

Det er vigtigt at følge rækkefølgen af tilsætning af ingredienser, når dejen skal laves. Det flydende først. Derefter salt sukker, mel og til sidst tørgær. Bagemaskiner er rigtig gode til brød, der skal skæres i skiver. Fransk/grovbrød og især rugbrød. Det kniber lidt mere med kage.

Alle bagemaskiner i testen har mellem 11 og 13 programmer. Alle brødstørrelser ligger på omkring 1 kg. Og alle kan lave brød, kager og marmelade.

Sådan testede vi de syv bagemaskiner

Husholdningslærer Susi Toft Petersen fra Linieskolen har testet syv bagemaskiner og tjekket for brugervenlighed, betjening, støjniveau og ælteevne. På hver maskine er der bagt kage, ciabatta-, grahams-, fransk- og rugbrød. 6 er højeste karakter, 0 den laveste.

SE OGSÅ: Slankeklubben.dk's test af stavblendere

Test af bagemaskiner

Testvinder: Morphy Richards Breadmaker

Ret lydsvag. Kagen bliver noget klæg og meget blød, så blød, at den falder fra hinanden. Dejen til franskbrødet er æltet godt og hæver fint, og det giver en super flot krumme og sprød, flot skorpe. Dejen til rugbrødet er ligeledes flot blandet, og resultatet bliver da også et rugbrød med flot krumme og super god skorpe og top.
Point: 6

Set til 1.400 kr. Bagemaskinen kan købes her

Det bedste valg: OBH 6544

Ret lydsvag, let og lille. Kagen bliver klæg og er ikke bagt tilstrækkeligt i toppen. Men dejen til franskbrødet er perfekt æltet, og franskbrødet har en super flot krumme og er fint bagt. Også dejen til rugbrødet er flot blandet, hvilket giver et fint rugbrød med god skorpe og top.
Point: 5

Set til 618 kr. Kan købes her

Kenwood BM366

Nem at betjene, timeren fungerer optimalt, men larmer lidt for meget. Den bagte kage er lidt for klæg, og der er hul i midten efter æltekrog. Franskbrødet har flot krumme og flot skorpe, men der er hul i de første skiver. Skorpen på rugbrødet er flot, men bunden af skorpen følger ikke med, da rugbrødet løftes ud.
Point: 4

Set til 825 kr. Kan købes her

Philips HD9016

Tydeligt programvalg, nem at betjene, larmer en smule. Kageblandingen utilstrækkeligt bagt i toppen. Det almindelige, hvide brød er løst i krummen, og der er hul i de første skiver efter dejkrogen, men skorpen er flot. Rugbrødet er fint med flot skorpe og krumme. Let at rengøre.
Point: 4

Wilfa BM 10 – 602022

Tydeligt programvalg, let at betjene. Larmer en smule. Kagen bliver klæg, og der er hul i kagen efter æltekrogen. Dejen til franskbrødet er dårligt blandet, og franskbrødet er noget løs i krummen, men skorpen er flot. Det er skorpen også på rugbrødet. I det hele taget et godt rugbrød.
Pris: 689 kr. hos skiftselv.dk
Point: 3

Tristar BM – 4585

Piber lidt ved dejfremstilling, men ellers ret lydsvag. Kagen er lidt klæg og toppen utilstrækkeligt bagt. Dejen bliver ikke æltet ordentligt og kræver en omgang med hænderne. Flot krumme og god struktur på franskbrødet, dog hul i de to første skiver. Det er der også i rugbrødet, som har en flot krumme, en ultra god skorpe og top.
Pris: 433 kr. hos redcoon.dk
Point: 2

Moulinex Home Bread OW110132 bagemaskine

Larmer alt for meget og bager skævt. Toppen af kagen er ikke tilstrækkeligt bagt, og der er hul efter æltekrog. Krummen i franskbrødet er noget løs og ujævn, men skorpen er flot. Det er skorpen også på rugbrødet, som desuden har en fin krumme.
Pris: 791 kr. hos skiftselv.dk
Point: 1