Den himmelske hortensia

Fredag, 8. september 2017
Fredag, 8. september 2017 - 8:02 - af: Dorthe Liljensø, Foto: All Over Press.
Hortensia hører så absolut til en af vores favoritter i haven i denne tid – både i bede og i krukker. Klik dig igennem galleriet ovenover og se de mange smukke hortensiaer.
Hortensia blomster i flere farver

Hortensia er blomstrende buske med store, øjnefaldende blomsterstande, der stråler overdådigt fra sensommer, til frosten kommer. Der findes hortensiatyper, der trives godt i sol, mens andre har det fint i skygge, men for de fleste hortensia gælder det dog, at en placering i halvskygge er at foretrække.

Ud over at give hortensiaen de optimale lysforhold er det også vigtigt at sikre, at den bliver placeret, hvor der er læ for vinden. Hvis hortensiaen bliver udsat for meget sol og blæst, vil den lettere udtørre og få skader på blomster og blade.

Have-hortensia

Havehortensia, Hydrangea paniculata, kom til England i 1789. Det var englænderen Sir Joseph Banks, der havde den med fra Japan, hvor man havde dyrket den i mange år. Hydrangea har fået navn både efter astronomen Hortense Lapeaute og Hortense Barre.

Sidstnævnte var den franske botaniker Philibert Commersons elskerinde, og hun rejste frisk og frejdigt med til Østen forklædt som jæger, som det dengang var skik og brug, hvis en kvinde vovede sig derud.

Navnet Hydrangea henviser til plantens behov for vand, idet hydor betyder vand, og angeion kar – vandkar. Derfor trives den faktisk også vældig godt i kanten af havedamme, hvor jorden er fugtig.

Er du vild med hortensia, så læs også: Det skal du plante i din sensommerhave

Klatre-hortensia

Klatrehortensiaen vokser vildt i Østen. Den adskiller sig fra de andre hortensiaer ved at have hæfterødder, som den bruger til at hæfte sig på hegn, mure og træer. I fri dressur starter den som bunddække – knap meterhøj – hvorefter den tager turen op i det, den møder på sin vej, og som den let dækker med en metertyk ”pels”.

Du får den til at blomstre, hvis du giver den god plads og gode vækstvilkår og ikke klipper den for hårdt. Lader du den vokse op ad et hegn eller en mur, så hjælp den med et espalier, da toppen let bliver tung og falder ned. Det undgår du dog næppe, men når det sker, så klip den godt tilbage.

Læs også: Spiselige blomster - disse kan du anvende i dine middagsretter

Blomsterfarven afhænger af jordens surhedsgrad

Hortensia skal helst gødes med sure gødninger, for eksempel svovlsur ammoniak. Nogle trives endda kun i surbunds-/rododendronjord.

Blomsterfarven afhænger af jordens surhedsgrad. Er jorden sur, farves blomsterne blå, mens neutral til svagt basisk jord er en betingelse for de rosa, røde eller hvide farver. Der findes specialmidler til hortensia, der kan påvirke farven.

Se Dronningens årstidhave her

Vinterhårdføre hortensiasorter

Der er udviklet hortensiasorter, som er fuldt vinterhårdføre. Blandt dem finder man Hydrangea macrophylla-sorterne Alma, Bella, Clara, Dorthea, Elisa og Frida. Disse sorter behøver ikke vinterneddækning, mens de fleste andre hortensiatyper kan få frostskader og vil sætte pris på at blive dækket ned om vinteren.

Og husk, at du også kan have glæde af hortensia om vinteren, hvis du lader de afblomstrede blomsterstande stå. Så vil rim og frost tilføre haven smukke scenerier. Blomsterstanden egner sig også fortrinligt som pynt indendørs, for eksempel i dekorationer

Hortensiaer