De mange æblesorter
Der er mode i æbler. Filippa og ingridmarie er stadig populære, men lige nu er det især gode, sunde og røde sorter som rød aroma, rød elstar og discovery, der flittigt plantes rundtomkring i haverne. Du kan sandsynligvis kun finde omkring 10-15 forskellige æblesorter, hvis du går i en almindelig planteskole, men der findes faktisk over 300 forskellige sorter af danske æbler, og mange af dem er gået næsten helt i glemmebogen. Ofte er der tale om lokale sorter, der har givet et godt udbytte under de klimabetingelser, der var på stedet.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Klik her for at ændre dit samtykke
I gamle dage, inden planteskolernes tid, fik man ofte nye æbletræer via podekviste fra gode træer i nabolaget. Senere blev gode sorter spredt via blandt andet Haveselskabet ud til hele landet. Coxorange kom til Danmark fra England i slutningen af 1800-tallet. Det er en elsket klassiker med fast, sødligt frugtkød og en kraftig aroma. Den gode smag betyder, at den stadig bliver dyrket, selv om træet let bliver angrebet af kræft og frugterne af skurv. Gråstenæblet var meget brugt i 1800-tallet. På trods af sin gode smag og store værdi som mad- og gemmeæble blev det sidenhen overhalet af andre sorter på grund af en uregelmæssig bæring, ringe frugtbarhed, og fordi det var modtagelig for flere sygdomme. Med fremkomsten af sprøjtemidler fik det en renæssance igen kort før 2. verdenskrig.
Nu er det de færreste, der sprøjter deres æbletræer, men gråsten er alligevel ved at blive lidt populær igen, da private haveejere sagtens kan leve med et lidt svingende udbytte til gengæld for en uovertruffen smag. I det hele taget er der opstået en fornyet interesse for mange af de gamle sorter, der langsomt, men sikkert vinder frem i disse år, hvor gamle dyder som syltning og fremstilling af æblegrød igen begynder at blive moderne
Stor variation
Gamle æblesorter indeholder vigtige gener og smagsnuancer, der kan bruges i fremtidens krydsninger. Mange af de gamle sorter er lidt syrlige, da man i højere grad brugte æblerne i maden. Der er dog også flere gamle danske sorter, som er ganske søde.
Nemme afgrøder
Frugttræer er nemme at dyrke, blot jorden ikke er vandlidende. Den bedste frugtudvikling opnås, når de vokser et lyst og solrigt sted, hvor der er god plads til træets udvikling.
Her købes de gamle sorter
Der findes pometer (æblesamlinger) flere forskellige steder i landet, hvor du også kan købe de gamle sorter. F.eks. hos:
Podekviste kan købes hos Pometet/pometet.dk.
Lige nu
- Stik græskanterne af med en spade, så de danner flotte, lige linjer eller buer i haven. Det får haven til at se dejlig velplejet ud på trods af efterårets forfald og vildtflyvende blade.
- Ryd op i køkkenhaven, men lad pastinak, porrer og grønkål vokse videre, da de smager bedre, jo senere de høstes.
- Det er ved at være sidste udkald for at tage stueplanterne ind. Middelhavsplanter som oliven og citroner kan tåle en smule frost, så de kan blive ude lidt endnu. Men sæt dem op ad husmuren, hvor der er lidt lunere
Æblesorter
Forskellige danske æblesorter
Uvalget af danske æble er stort og varieret, faktisk findes der over 300 sorter.
Tekst og foto: Frank Kirkegaard Hansen
Familie Journal
Forskellige danske æblesorter
Rosenholm bliver et stort og sundt træ, der også trives på lidt dårligere jorde. Kan plukkes allerede fra august, hvor det er et udmærket spiseæble. Senere et godt madæble, men desværre ikke så holdbart til opbevaring.
Tekst og foto: Frank Kirkegaard Hansen
Familie Journal
Forskellige danske æblesorter
Husmoder er en sund, gammel sort af tysk oprindelse, der har været kendt i Danmark siden 1876. Frugterne bliver store og lidt flade og uregelmæssige i formen. Et sødligt æble med lang holdbarhed, og som både kan bruges som spise- og madæble.
Tekst og foto: Frank Kirkegaard Hansen
Familie Journal
Forskellige danske æblesorter
De gamle æblesorter fås ikke i supermarkedet, men kan findes på lokale markeder rundtomkring i landet. Her er det nyhøstede Vinterkalvil fra Bornholm.
Tekst og foto: Frank Kirkegaard Hansen
Familie Journal
Forskellige danske æblesorter
Danziger kantæble har været kendt i Danmark siden 1788, og det er et godt spiseæble, saftigt med en sød forfriskende smag. Høstes fra først i oktober og kan gemmes til ind i januar.
Tekst og foto: Frank Kirkegaard Hansen
Familie Journal