Græskar i lange baner

Mandag, 19. oktober 2009
af Redaktion
Græskar er på mange måder en helt unik grønsag
Foto: All over
Foto: All over

Specielt i forbindelse med halloween har den store, orangefarvede spise rigtig mange funktioner. Ikke nok med at den smager fantastisk og er sund, kan den også bruges til at give hjemmet et rigtigt halloween-pift.

En jungleagtig grøntsag
De fleste græskar gror med jungleagtig frodighed og sender lange ranker af sted, så en enkelt plante kan fylde fire kvadratmeter!
Sidst i maj forspires frøene i potter, og de plantes ud i juni som småplanter, når varmen er klar.

GRÆSKAR-SORTER

  • Uchiki Kuri er rigtig god til supper
  • Hokkaido græskar er nemme at håndtere og bliver herhjemme dyrket i stor stil på Samsø
  • Vortegræskarrerts kød har en særdeles fin spisekvalitet
  • Muscat de Provenc's kød er laksefarvet og rigtig god til marmelade, bagværk og syltning
  • Gleisdorfer Ölkurbis's kød er ikke særligt velsmagende

Lang holdbarhed
Det ser forjættende ud, for først når bladene er væk, kan man rigtigt se de skønne former og farver. De tåler ikke frost, så høst dem straks, når den første frostvarsel er udsendt. Opbevar dem indendøre et varmt og tørt sted. Mange græskar kan ligge i flere måneder, nogle næsten et helt år.

Læs om Jytte og Peder Mikkelsen, der dyrker 200.000 græskar om året

Spis græskar - det er sundt
Krydret siciliansk græskar
Trin for trin-guide til udhuling af græskar