Haven i glas og ramme

Onsdag, 24. februar 2010
af Redaktion
Drømmerier om sommerlig havepragt - og tips til gode plante-vuggestuer
Astrid tester en pose petuniafrø. Hvis man vilhave dem klar til krukker og ampler i maj, skalman ikke vente alt for længe med at forspiredem. Foto: Anne-Marie Øby
Astrid tester en pose petuniafrø. Hvis man vilhave dem klar til krukker og ampler i maj, skalman ikke vente alt for længe med at forspiredem. Foto: Anne-Marie Øby

Af Tonie Ørvad Andersen

Hvert år på nøjagtigt denne tid vågner min drivhuslængsel.
Stort eller småt, victoriansk luksus på orangeri-niveau eller en beskeden mistbænk, alting lokker - jeg vil bare så gerne have min have "i glas og ramme".

Mange drømme
Der er næsten ikke det gode, jeg ikke ville kunne gøre for mine planter, hvis vi havde et drivhus. Jeg kunne forspire masser af sommerblomster og grønsager, skærme vore sarte planter mod vind og vejr og mangedoble høstresultaterne på varmekrævende vækster som agurker, tomater og peberfrugter.
Og hvis vi nu havde et rigtigt lækkert et af slagsen, kunne jeg sidde derude med et tæppe over knæene og skrive min haveklumme eller en sjælden gang tage en lur på en drømmeseng.
Men ak, intet af det har jeg - og det bliver nok desværre heller ikke i år.

Krævende beboer
For et drivhus er samtidig en krævende beboer i haven. "Bygningerne" skal både rejses og vedligeholdes, og planterne i dem skal hver eneste dag have vand, gødning, frisk luft osv.
Det tager masser af tid, og den har jeg desværre ikke tilovers i min tilværelse lige nu. Men måske til næste år?
Næ, jeg nøjes med endnu en sæson med mit undseelige saml selv-spiretelt af stålrør og plastik, som jeg købte for nogle år siden for et par hundrede kroner i Kvickly.

Smalle celler
Rootrainers-såbakkerne har dybe, smalle celler, som sikrer en optimal udvikling af rødderne. Når der skal plantes ud, løftes jordklumpen nemt ud af cellerne uden at rødderne beskadiges. Fås i flere str., priseks. med 20 rum 99 kr. fra Trendbutikken/New Garden

60 små huller
Minikap 60 fra Pindstrup er en selvvandende såkasse med 60 små huller. Princippet er det samme geniale som de kapillærkasser, man planter f.eks. tomater - hæld kun vand i ét enkelt hul, så trækker rødderne selv det vand op, de skal bruge, via en fiberdug. Ca. 80 kr., Pindstrup forhandler også så- og priklemuld

Genbrug
Ønsker du ikke at bruge penge på spirebakker, tørvepotter osv. til din såning, kan du fint bruge plastbakkerne fra supermarkedets kølediske eller en æggebakke (fra garanteret salmonellafrie æg)

En mellemting
Grow Camp er en genial mellemting mellem et højbed og et drivhus. Et højbedsmodul på 120 x 120 cm er dækket af et plastikfolietelt på rør - plastikken kan senere rulles op, så bedet kun er dækket af et insekt/skyggenet. Modulpris ca. 2.295 kr., ekstra modul ca. 1.495 kr. og flytbare spirebakker 295 kr. stk.

Mere om Tonie og hendes have her

Spørg om haven