Hold da helt bøtte

Mandag, 22. juni 2009
af Redaktion
Sådan undgår man, at mor kommer rendende med solhatten hele tiden ...
Astrid er helt med på at kranse sig ? hellere detend at have mor i hælene medden evindelige solhat! Foto: Anne-Marie Øby
Astrid er helt med på at kranse sig ? hellere detend at have mor i hælene medden evindelige solhat! Foto: Anne-Marie Øby

Af Tonie Ørvad Andersen

Så længe tilbage, nogen kan huske, har generationer af danske småpiger flettet kranse af gule mælkebøtter og senere på sæsonen sendt dens afblomstrede frø ud i verden med et pust.
Som regel er mælkebøtter også blandt de første blomster, små børn overhovedet rigtigt får øje på, fordi de jo i sagens natur har dem lige i øjenhøjde, når de kravler rundt i græsset.
Roses første ord nogensinde (okay, efter mam-mam) var da også "bobber" (blomster), og det blev sagt, mens hun sad ved en stor gul tue og storsmilende hev blomsterne fra hinanden.
Om sommeren fornøjer hun og tvillingesøster Astrid sig med at plukke mælkebøtter, begrave dem i sandkassen, putte dem i lommerne, fordi det er "penge", og lave "havregrød" af dem på ladet af de trehjulede cykler, når det har regnet.

Poesi og øgenavne
Så der er ingen tvivl om, at børn og mælkebøtter er bedste venner. Med voksne forholder det sig unægteligt noget anderledes.
På den ene side er den jo indbegrebet af ukuelig dansk sommer og hyldes i vore skønne sommersange ved sit mere poetiske navn, løvetand. På den anden side, så hader mange af os den som bare fanden, deraf øgenavnet fandens mælkebøtte, og vi stikker og hiver den op ved enhver given lejlighed.
Men faktisk er mælkebøtten en gammel og nyttig lægeplante, så i denne uge har vi valgt at genopfriske nogle af de gode ting, der rent faktisk ER at sige om den stædige "havepensionær".

Tegning: Anne-Marie Øby

En yndig mælkebøttekrans som hovedpryd - så bliver det ikke mere dansk sommer!
Se på tegningen her, hvordan man gør.

TIP
Mælkebøtten er en gammelkendt lægeurt med velgørende vitaminer og mineraler. Helsekostproducenter anvender den i teer, kosttilskud og cremer.
Læs mere mælkebøtten her
Læs mere om naturens helsemidler her

En uopdragen plante
Ukrudt er i grunden bare uopdragne planter, der sår sig selv på uønskede steder, mener Ken Thompson, som har skrevet den geniale bog, Din bog om ukrudt (Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck).
I bogen beskrives havens mest gængse, ubudne gæster, og der gives råd om, hvordan man bekæmper dem - eller lærer at leve med dem. Jeg kunne nikke genkendende til skræmmende mange af dens fotos!

Følg Tonie og tvillingerne i haven her...