Mer' vil ha' mer'

Mandag, 17. august 2009
af Redaktion
Jeg lider vist stærkt af det velkendte haveejer-syndrom - og tvillingerne ligeså...
Dette lille jordbærbarn er lige blevet taget frasin mor og skal midlertidigt i kuvøse i skyggen.Jeg må have en snor om fingeren, så jeg huskerat bruge min vandkande flittigt!Foto: Anne-Marie Øby
Dette lille jordbærbarn er lige blevet taget frasin mor og skal midlertidigt i kuvøse i skyggen.Jeg må have en snor om fingeren, så jeg huskerat bruge min vandkande flittigt!Foto: Anne-Marie Øby

SÅ, mor, nu er der mange nok, kom og se!" lød det begejstret fra Astrid og Rose en dag ude i haven.
Ved sådan et udsagn bliver jeg altid lidt nervøs. Og ganske rigtigt, en af mine krukkeplanter var splittet fuldstændig i atomer, alle dens arme bløddele lå og gispede på en gammel avis.
Exit dén plante, hvil i fred!

Beundringsværdigt initiativ
Jeg skulle lige til at formane, men så tog jeg en dyb indånding: børnene kunne jo faktisk ikke klandres, snarere beundres for deres initiativ!
For de gjorde blot, hvad de havde set mig gøre dagen før: Tage frøstandene fra et bundt afblomstrede, vinrøde rølliker, pille dem møjsommeligt fra hinanden og drysse frø og avner ud på en avis og skille dem ad.

Smittet af mig
Det interesserede pigerne meget, og jeg fortalte dem, at der næste år ville komme mange nye planter af de frø. Så det skulle de naturligvis også prøve. De var uden tvivl blevet smittet af min begejstring over et af havens mest åbenlyse mirakler: planters og frøs ukuelige evne til at blive til flere!
Måske er det mit jyske kræmmergen, jeg ved det ikke, men der er ingen tvivl om, at jeg lider stærkt af det velkendte haveejer-syndrom: Mer' vil ha' mer'!


Opskriften på succes
En af de allerstørs-te glæder er at høste blomster- og grønsagsfrø af egne planter og få dem til at spire næste år. Her er opskriften på succes:

1. Pil frø og avner fra hinanden med hånden, hvis du kan, eller ryst hele frøstanden i en avis. Det skiller frøene fra de noget lettere avner, som derefter kasseres.

2. Til sidst tørres frøene et varmt sted og lægges til opbevaring. De tørrer normalt i løbet af et par uger og opbevares derefter bedst i et glas med låg eller en gammel filmrulle, hvis man stadig har sådanne.


Sådan formeres mælkebøtter!
Her formerer Rose på eget initiativ måske hund-redevis af nye mælkebøtter ved at sende frøene på luftfart - suk, siger moderen og ser frem til mange timer med mælkebøttestikkeren næste år.
Læs mere om mælkebøtter her

Af Tonie Ørvad Andersen

Følg Tonie og tvillingerne i haven, læs fx
Sommerens skæverter
Mor, må vi hjælpe?
En have, der kan klare mosten

Følg også årets gang i Pernilles have