Smagen af barndom

Lørdag, 30. maj 2009
af Redaktion
Den sure, trevlede stilk kan vække et utal af sanselige barndomsminder
Farmors rabarbergrød er det bedste, men heldigivs har storesøster lært Astrid og Rose, hvordan man selv skaffer sig lidt rabarbersmag. Foto: Anne-Marie Øby
Farmors rabarbergrød er det bedste, men heldigivs har storesøster lært Astrid og Rose, hvordan man selv skaffer sig lidt rabarbersmag. Foto: Anne-Marie Øby

Rabarber er en af den slags afgrøder, der virkelig slår bro mellem generationerne. Underligt, at den inderligt sure, trevlede stilk kan vække så mange sanselige barndomsminder.
Astrid og Rose vil uden tvivl for evigt forbinde rabarber med deres farmors rabarbergrød. For så snart de første rabarber kan trækkes i det sene forår, får farmor dem med hjem i cykelkurven, og få dage senere står pigerne på det nærmeste klar ved havegangen, når hun kommer.

FARMORS RABARBERGRØD

Ca. 1 kg rabarber
Ca. 250 g jordbær
Ca. 150 g sukker
Jævningspulver

Tilbehør: Fløde/mælk

Rabarberne snittes, hældes i en gryde, dækkes med vand og koger, til de er godt kogt ud. Si al saften fra (farmor kasserer den frasiede masse) og hæld den over jordbærrene, som derefter koges heri, til de er helt bløde.
Bærrene moses nu gennem en fin sigte ned i saften igen, og der tilsmages med sukker efter behag. Koges op igen og tilsættes lidt jævningspulver udrørt i vand, endelig ikke for meget, da grøden stivner yderligere, når den bliver kold.
Hældes i en serveringsskål (evt. to) og køles af heri, smager egentlig bedst dagen efter, det er lavet. Serveres med fløde og/eller mælk, alt efter behag.

Ved den søde grød
De villige små hænder er klar til at bære hendes glasskåle fulde af karmosinrød, sitrende frugtgrød (spædet op med søde jordbær, uhm!) ind i huset, og frem fra bunden af cykelkurven fremdrages piskefløden - for den kan ved den søde grød ikke undværes!
Vore rabarber gror, som hos mange andre familier, i baghaven, hvor de står og passer sig selv. Måske får de en skovlfuld hestemøg, hvis jordbærrene og roserne "levner", men selv i de magre år, hvor vi på det nærmeste glemmer dem, kommer de flittigt op alligevel.

Kan godt lide et sabbatår
Traditionelt foregår formering af rabarber ved, at man enten i september eller februar/marts deler en ældre rodstok (helst mindst 3-4 år gammel) og fordeler den i nye bede. Planten kan godt lide et "sabbatår" efter deling, hvor der ikke plukkes af den. Hav altid en spand bag i bilen, så er du beredt, hvis nogen vil dele deres rabarber med dig.
Modning af og indhold af røde farvestoffer i rabarber varierer fra sort til sort. Vil man gerne have sine rabarber først på sæsonen, findes der flere gode, tidlige sorter - spørg på din planteskole eller klik på rabarber-oversigten her

TIP
Børn ser de mest fantastiske legemuligheder i rabarber, lige fra parasoller over sværd og geværer til fejekoste.

Af Tonie Ørvad Andersen

SKAL TRÆKKES OP


  • En rabarberstilk skal trækkes af, så hele spidsen kommer med, for det er der, det bedste "kød" sidder. I øvrigt skal man helst ikke "flå en rabarber til skindet", men kun høste ca. en fjerdedel af dens stilke på én gang og så lade den få fred nogle dage.
  • Rabarber indeholder bl.a. oxalsyre, som kan give en underlig ru fornemmelse på tænderne, og derfor foretrækker mange at neutralisere med calciumchlorid (fås bl.a. i Tørsleffs Non-oxal).

Den smukke Filigran-skål på billedet ovenfor er fra Rosendahl, design Lin Utzon, pris ca. 399 kr. 24 cm. Tlf. 45 88 66 33.

Lækkerier med rabarber....
Rabarbertrifli med citronlikør
Rabarberdessert
Rabarbertrifli med marcipanskum

Følg Tonies tvillinger i haven...
Have til hele familien
Ud i det fri med krukkerne

Husk også:

Spørg om haven