6 tips til velvære med roser

Onsdag, 7. juli 2010
af Redaktion
Her er en række tips til, hvordan du kan forskønne dit liv med roser – både udvortes og indvortes
 Foto: Allover, Anjo Foto
Foto: Allover, Anjo Foto

1. Sov godt med roser
Roser er et godt sovemiddel. Placer en lille skål med tørrede kronblade ved sengen. En blanding af tørret kamille, lindeblomst, rose og hyldeblomst er desuden en meget fin soveblanding.

2. Et behageligt middel til hårvask
Du skal bruge 1 l vand, en håndfuld rosenkronblade og samme mængde sæbespåner. Kog vandet og hæld det over rosenbladene. Lad det trække to-tre timer og si så blomsterne fra. Hæld udtrækket i en gryde og tilsæt sæbespånerne. Pisk, mens det koger op. Lad det koge ved svag varme i fem minutter, pisk af og til. Tag det af varmen og pisk lidt, mens det køler af. Når du bruger det, skal du huske lidt eddike, når du skyller håret, for at neutralisere sæben og give håret glans.

3. Rosenvand
Indvortes er rosenvand brugt mod luft i maven og urolig mave. Drik maks. 1,5 dl om dagen, evt. blandet i te eller tilsat et drys kanel eller kardemomme. Som skønhedsmiddel er rosenvand især brugt til huden. Det renser og blødgør, og rose giver tilmed glat hud. Den rensende virkning gælder bylder, sår, bumser og uren hud. Man kan også bade herpessår i rosenvand.
- Lav selv rosenvand:
Rosenblade lægges i destilleret vand, og beholderen rystes hver dag i en uge. Herefter tages rosenbladene op og vrides (ned i vandet).

4. Rosenolie
Det er nemt at lave sin egen rosenolie, og det er et godt hudplejemiddel. Man skal samle rosenblade f.eks. fra de almindelige hybenroser, lægge dem i et glas med låg, hælde en god olie over, så bladene er dækket, skrue låget på og lade det stå i en solrig vindueskarm i en måneds tid eller to. Ryst af og til. Si olien og hæld den på flaske. Olien er også dejlig i badevandet.

5. Roser mod gigt
Rose kan også anvendes i gigtbade. Man kan bade eller smøre gigtramte områder i rosenvand eller rosenolie.

6. Te med et pift
Man kan bruge både friske og tørrede rosenblade til te. Teen er meget smagfuld, så de fleste nøjes med at tilsætte nogle enkelte rosenblade til andre teblandinger - det sætter prikken over i'et.

Af Kirsten Aarslev

Læs også:

Mad, der gør
huden ung
og frisk
Urter til
fødderne
Rens luften
med eucalyp-
tusolie