Ikke overraskende er det en 30 år gammel oplevelse fra begyndelsen af hendes karriere som sygeplejerske, der har gjort det mest uafrystelige indtryk på hende: Et barn havde fået en stor mængde strøm igennem sig og døde for øjnene af hende. – Jeg tænker stadig på det. Men jeg vil i den forbindelse sige, at hvis man en dag når til det punkt, hvor den slags bliver lige meget, tror jeg ikke, man skal være i faget længere, siger 58-årige Anni Helene Kanstrup, der i sandhed må siges at have oplevet lidt af hvert. Anni Helene er anæstesisygeplejerske i forsvaret. Hun har været udsendt på missioner af hver tre måneders varighed i henholdsvis Makedonien, Afghanistan og Adenbugten, og som ”wing nurse” i flyvevåbnet har hun endvidere været med til at hente sårede, danske soldater fra England og transportere dem til Rigshospitalet i København.
Læs også: Helle har vundet Familie Journals guldhjerte 2015 Uforudsigelighed er bedst
– Allerede første gang jeg var med til at tage imod en soldat, der bogstavelig talt var flået i stumper og stykker, var jeg naturligvis grundigt forberedt. Jeg og det øvrige personale havde øvet os på figuranter, der skulle forestille sårede. Når patienterne foran dig så vitterlig mangler arme og ben, sker der noget i dig: Dit professionelle jeg tager over, og så skal der ellers arbejdes. Alt skal gå hurtigt, effektivt og præcist, hvis ikke de skal dø fra dig. Anni Helene er bosat i Silkeborg, men har som anæstesisygeplejerske ansættelse i Viborg og på Samsø og er også tilknyttet akutbilen i Skive. – Alt, hvad jeg laver, er præget af, at jeg helst vil arbejde under uforudsigelige forhold. Jeg trives dårligt med daglig trummerum, forklarer hun.
Arbejdsom i ferien
Selv sin sommerferie har hun flere gange brugt på frivilligt arbejde af endog meget udfordrende og dramatisk art: For nylig var hun for anden gang med som sygeplejerske på holdet bag cykelrytteren Henning Larsen i verdens hårdeste cykelløb, Race Across America. I år havde hun selskab på holdet af sin ægtemand Jacob, 56, der er overlæge med anæstesi og intensiv medicin som speciale.
Læs også: Winnie gør en forskel for Ringkøbings indvandrere Anni Helene og Jacob mødtes i hospitalsvæsenet for 25 år siden, og et bedre match er svært af forestille sig. Deres appetit på eventyr og faglige udfordringer er lige stor. Således har Jacob de seneste syv år været bosat i Grønland, hvor han arbejder som anæstesilæge og med sin egen formulering ”flyver rundt med en kirurg og en sygeplejerske og opererer for fuld skrue”. Men hvordan får ægtefællerne overhovedet set noget til hinanden? – Når man arbejder på skæve tider, har man fri på andre, siger Anni Helene og smiler til sin kære Jacob.