Asmus er autist og lydfølsom

Tirsdag, 1. september 2015
Greta Johannsen
Asmus græd og græd døgnet rundt, da han var helt lille. Hans forældre gjorde alt, hvad de kunne for at hjælpe deres lille dreng, men intet hjalp. Ikke før den dag, hans mor læste en annonce i avisen om lydfølsomhed..
Asmus var en højt ønsket lillebror til Rebecca. Manuela og hendes mand, Thomas Gade, havde købt et stort hus i Gentofte, så der var god plads til børnene. Endelig blev Asmus født i 2011, men Asmus var ikke som sin storesøster og slet ikke, som hans forældre havde forestillet sig. – Asmus kunne slet ikke holde høje lyde ud. Han var helt utrøstelig, når vi tændte støvsugeren, og bilerne på vejen holdt ham også hele tiden vågen. Han hverken kunne eller ville spise og rev sig i ansigtet, fortæller Asmus’ mor, Manuela. Hun og Thomas besøgte adskillige læger og sygehuse, og til sidst konstaterede man, at Asmus havde en spiseforstyrrelse og måtte have lagt en sonde ned i maven.

Asmus var syg

– Han trivedes så dårligt, og da han var 12 måneder, sagde han ikke længere ord eller bare lyde. Han blev helt tavs. Sådan levede familien i næsten tre år. Asmus spiste først nogenlunde almindeligt, da han var 2 år og 10 måneder. – Han sov stadig meget lidt, havde ikke noget sprog og blev helt utrøstelig, hvis der var høje lyde. Derfor var det faktisk en lettelse, da de sidste undersøgelser på børnepsykiatrisk afdeling viste, at der var noget galt med Asmus: Han var infantil autist, siger Manuela. Forældrene undersøgte alt for at se, om der skulle findes et eller andet, der kunne hjælpe Asmus, og en dag stødte hun på en annonce i avisen, der fortalte om Klinik for Hyperacusis, der tidligere hed Ordblindeklinikken. Her har Kaare p Johannesen behandlet børn i mange år nogle for ordblindhed, andre med adhd, stresspatienter og unge med indlæringsvanskeligheder – og mennesker med autisme. Derfor tænkte Manuela, at det da ikke kunne skade at prøve en behandling på Asmus. Læs også: Marcus er mit et og alt

Sov i tre timer

Den dag i august var den første dag i Asmus’ næsten 4-årige liv, hvor han faldt i søvn og sov tre timer i træk. Da han blev sat i stolen hos Kaare og fik sat høretelefoner på hovedet, sad han helt stille. Først hørte han et bånd med dæmpet børnemusik. Da lydbåndet med de sære lyde blev sat på, smilede Asmus, og kort efter faldt han i søvn. – Den nat sov Asmus igennem for første gang overhovedet. Det var så fantastisk. Selvfølgelig fortsatte vi behandlingen, for noget skete der i hvert fald med vores dreng, siger Manuela. Dagen efter det første besøg i lydklinikken købte Manuela de første høreværn til Asmus, der fik dem på i børnehaven. Den dag fik de en glad og rolig dreng hjem igen. Siden har Asmus fået i alt otte lydbehandlinger.I dag tåler han fuld lydstyrke på musikken. Det bedste er, at han pludselig er begyndt at sige lyde og ord igen. Asmus er begyndt at udvikle sig i sit eget tempo. Nu, et år efter, kan familie igen støvsuge uden problemer, bilerne på vejen er ikke længere et problem, Asmus går i børnehave tre dage om ugen, og hans familie træner ham hjemme efter et særligt program for autister. Asmus er på vej, men træerne vokser ikke ind i himlen. – Asmus vil altid have brug for meget hjælp, fordi han er autist, konstaterer Manuela. Han blev ikke det barn, vi forventede, men han er det barn, vi elsker, og lydterapien gjorde, at vi kan leve et nogenlunde normalt liv med vores dreng.n Læs også: Er du ordblind?