Barbie-film vækker fornyet interesse for Lenes dukker

Torsdag, 28. september 2023
Emma Alleshauge Dalskov
Foto: Søren Jul Lamberth
Lene Darlie Pedersen har en helt særlig hobby. På sit museum i København har hun samlet over 3.000 Barbie-dukker.
Lene står med Barbie-dukker
På Lenes Barbiemuseum er der dukker fra gulv til loft på to etager. I kølvandet på coronapandemien var der færre gæster på museet, men nu har den populære Barbie-film fået besøgstallet til at stige igen.

Bag en lille kælderdør i Nordvest i København gemmer der sig en helt særlig samling. Det er 78-årige Lene Darlie Pedersens Barbie-samling, som hun har værnet om og udvidet siden 1989.

Når man går på opdagelse på museets to etager, går det hurtigt op for en, at der ikke er det, man ikke kan få i Barbie-land. Der er feer, prinsesser og supermodeller, men også læger, butiksassistenter og stewardesser. Der er Barbier, der soler sig ved swimmingpoolen, andre, der griller på en campingtur. Der er endda en hel væg med Barbier fra verden over i hver deres nationaldragt. Man kan også møde kæresten Ken, lillesøsteren Skipper, veninden Midge og vennen Allan.

Samlingen består af 3.000 Barbier, og Lene har omkring 800 mere liggende, som hun ikke har plads til. Der er altså proppet med dukker fra gulv til loft.

Den stilfulde dukke med de lange ben blev skabt af legetøjsfirmaet Mattel i 1959, så hun har efterhånden snart mange år på bagen. Men det kan man bestemt ikke se på hende, fortæller Lene.

Lene med sin Barbie-samling
På Lenes museum kan man se, hvordan Barbies udseende har udviklet sig gennem tiden fra 1959 til i dag.
Foto: Søren Jul Lamberth

– Hun er over 60 år gammel og har hverken appelsinhud eller rynker. Man skulle have været en plastikdukke, griner Lene med en dukke i hånden med perfekt opsat hår og en stor balkjole.

Selv om Lene selvsagt ikke er en plastikdukke, er hun en frisk dame. Når hun ikke laver rundvisninger på museet, både træner, cykler og roer hun og går mellem 10-15.000 skridt om dagen.

Har altid samlet

Lene bor et stenkast fra museet i Nordvest sammen med sin mand, som også er pensioneret. De har to voksne sønner og i alt fem børnebørn. De elsker at samle, men manden er mere interesseret i frimærker og modeltog.

Hvem er Barbie?

Barbie blev skabt i 1959 af legetøjsvirksomheden Mattel. Dukkens skaber, Ruth Handler, opkaldte dukken efter sin datter, Barbara, og gjorde det muligt for dukken at gennemleve alverdens tænkelige professioner. Alt fra lærerinde til astronaut.

 

Selv om Lene altid har været en samler, har det ikke altid været Barbie, som har interesseret hende mest.

– Tilbage i 1980’erne var jeg med i en klub for folk, der samlede på gammelt legetøj, fordi jeg selv samlede på gamle porcelænsdukker, påklædningsdukker, glansbilleder og nipsnåle. Der mødte jeg en, der samlede på Barbiedukker, og det inspirerede mig til selv at begynde, fortæller Lene.

Lene begyndte med en af de helt gamle dukker fra 1960’erne, men nu indeholder hendes samling også legetøjsdukker fra hvert årti, detaljerede samledukker, som ikke er beregnet til at lege med, og jubilæumsdukker med store gallakjoler og glimmer.

Hun har endda kastet sig ud i selv at sy tøj til dukkerne. Hun har både en håndmalet Harlekin og Pjerrot med håndsyede kostumer, men også tøj som Familie Journal bragte mønstre til i 1996.

Lenes favoritdukker er dem, kostumedesigneren Bob Mackie har designet. Han er blandt andet kendt for at lave sangerinden Chers ekstravagante kostumer, og der gemmer sig derfor også Cher-Barbier på en af de mange hylder, som Bob Mackie har designet.

Cher som Barbie
Mange kendte er blevet lavet som Barbie-dukker i tidens løb. Blandt andet sangerinden Cher, som er en af Lenes favoritdukker.
Foto: Søren Jul Lamberth

Fornyet interesse

Den blonde dukke fra 1959 oplever lige nu en ny storhedstid i biograferne, hvor Greta Gerwigs Barbie-film slår rekorder verden over. Og den fornyede interesse kan også mærkes på det lille museum i Nordvest.

– Det gik lidt ned ad bakke efter corona, men heldigvis har den nye Barbie-film skubbet gang i besøgene igen, siger Lene og tilføjer, at det er mange forskellige typer, der kommer. Både kvinder, mænd, skoleklasser, børnehaver og bedsteforældre med deres børnebørn.

Der er også tit grupper af voksne, der lægger vejen forbi, fordi de enten har set Barbie-filmen eller skal ind og se den. Barbie-eksperten Lene har også selv været inde og se den nye film.

– Jeg synes, at filmen var mega skæg. Det var sjovt at se alle de forskellige slags Barbier, og mange af tingene har jeg jo her i samlingen, siger Lene og viser en sort- og hvidstribet badedragt og en blå kjole frem, som Barbie har på i filmen.

Selv om Lene har samlet mange dukker igennem årene, kan hun altid drømme om at få fingrene i flere.

– Jeg gad godt have fat i nogle af de dukker, der er blevet lavet efter filmen, så jeg kan udstille dem på museet. Der er bare lige det problem, at jeg også skal have plads til dem, griner hun og kigger rundt på væggene, der er propfyldt med dukker, tasker, sko og tylskørter.

Barbie-dukker med store kjoler
Lenes Barbie-dukker går ikke ned på lir og pailletter.
Foto: Søren Jul Lamberth

Et stilikon

Hvis man spørger Lene, er det netop de mange påklædningsgenstande og kostumer, som gør Barbiedukken til noget helt specielt.

– Jeg tror, at tøjet har meget at sige om, hvorfor Barbie er blevet så populær verden over. Mange er helt vilde med det glimmerværk og lyserøde ting. Og så har hun fulgt tøjmoden op gennem tiden, siger hun.

Det er tydeligt at se i Lenes udstilling, at Barbie har været et stilikon, siden hun kom til verden. Ved indgangen til museet byder hun velkommen i sin 1960’er badedragt med sorte og hvide striber, men går man op ad trappen, som Lene selv har malet lyserød, finder man også dukken i moderne Ralph Lauren og Louis Vuitton-tøj.

Selv om Barbie har fået konkurrence fra andet legetøj, er Lene meget loyal overfor hende.

– Mit barnebarn var på et tidspunkt helt vild med at lege med Bratz-dukker, men det fik jeg hurtigt lavet om på. Jeg købte hende nogle flotte Barbie-dukker, og på den måde blev hun overtalt til at lege med hende, fortæller Lene med et glimt i øjet.

Esther kigger på Barbie-dukker i Lenes udstilling
Fotografens datter Esther på 6 år var med på besøg på Barbie-museet. Hun havde en fest i udstillingen og havde i dagens anledning taget sine egne dukker med, som hun kunne finde i Lenes samling.
Foto: Søren Jul Lamberth

Samlingens fremtid

Det er svært at sige, hvad der skal ske med dukkerne, den dag Lene ikke er her mere. Hendes to sønner kommer i hvert fald ikke til at overtage samlingen.

Ikke desto mindre har hun en lille drøm om, hvad der må blive dukkernes skæbne.

– Jeg kunne godt tænke mig, at nogen lavede et endnu større museum med alle dukkerne, hvor der også kunne være en lille café. Der kunne man servere Barbie-kager eller lyserøde sandwich, siger Lene.

Lige meget hvad håber Lene, at Barbie, kæresten Ken og vennerne får lov at blive sammen.

– Jeg håber, at nogen vil købe det hele på én gang. Jeg synes, det ville være synd for dukkerne at skille dem ad.

Besøg Lenes Barbie-museum

Lenes Barbie-samling kan findes på Vibevej 52 i Københavns Nordvestkvarter, men kan kun opleves efter aftale. Indgangen koster 40 kr.

Læs mere på barbiemuseum.dk (link fjernet)