Birthe Kjær fylder 75 år

Fredag, 1. september 2023
Anita Lauridsen Banner
Foto: Lars H. Laursen
Efter mere end 60 år på scenen er der stadig fuld fart på Birthe Kjær. Nu fylder hun 75 år og er blot glad for at være i live, efter at en blodprop nær havde sat en stopper for karrieren for 18 år siden.
Birthe Kjær fylder 75 år, men er stadig i fuld vigør.
Birthe Kjær fylder 75 år, men er stadig i fuld vigør.

Det er noget af en bedrift at få unge mennesker til at synge med på et dansktopnummer i dag, men ikke for Birthe Kjær.

Siden hun i 1968 fik sin pladedebut med ”Arrividerci Franz” har hun år efter år begejstret unge og ældre med sin glade røst og positive energi på scenen.

Birthe Kjær som helt ung.
Foto: Aller Media

Og det gør hun stadig. Senest i sommers, hvor hun og orkesteret ”Feel Good” gav hele 30 koncerter rundt omkring på festivaler i Danmark.

– Sådan har det været de senere år. Det er jo blevet kult, siger Birthe Kjær i et interview til Billed-Bladet i forbindelse med sin 75-års fødselsdag.

Birthe Kjær - et musikalsk barn

Birthe Glady Kjær Hansen blev født den 1. september 1948 i Aarhus.

Faren var svejser og holdt af at spille harmonika, mens moren arbejdede som garderobedame på Aarhus teater.

Lille Birthe var musikalsk og begyndte tidligt at optræde. Som 12-årig dannede hun bandet Sunshine Trioen med to jævnaldrende drenge, og de holdt sammen i fem år.

Det var imidlertid musikeren Johnny Reimar, som for alvor sørgede for, at Birthe Kjærs karriere for alvor blev sparket i gang, da han hørte hende optræde på danserestauranten La Cabana i Aarhus i 1968.

Birthe Kjær har optrådt i Dansk Melodi Grand Prix flere gange. I 1989 vandt hun med "Vi maler byen rød".
Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Hun fik pladekontrakt, og resten er historie: Hits som "Sommer og sol", "Pas på den knaldrøde Gummibåd" og "Vi maler byen rød" er blevet klassikere og er i dag at finde på enhver fest-playliste med respekt for sig selv.

Birthe var frivillig på børnehjem

Selv om de fleste betragter Birthe Kjær som en utrættelig kunstner, valgte hun i 1999 at tage et års pause fra musikken. Tiden brugte hun blandt andet på at arbejde frivilligt på et børnehjem i Thailand.

Birthe Kjær kan begejstre både unge og ældre, når hun optræder på landets festivaller.
Birthe Kjær kan begejstre både unge og ældre, når hun optræder på landets festivaller.
Foto: Kaspar Wenstrup

Børnene rørte hendes hjerte, og i et interview til Søndag fortalte hun, at børnene satte gang i moderfølelser, hun ikke anede, at hun havde. Men hun fik aldrig børn selv.

– Som ung var jeg sikker på, at jeg skulle have børn engang. Men jeg udskød det hele tiden. Og så gik tiden bare, og karrieren var jo spændende, udtalte hun til Søndag.

Glad for at være i live

Birthe Kjær skal fejre sin 75-års fødselsdag sammen med sin familie. Hun har et tæt forhold til sin søster og svoger, deres børn, svigerbørn og børnebørn.

Hun har ikke skrevet en lang ønskeseddel, men ønsker sig blot et par havetræsko. Den største gave er faktisk, at hun stadig er i live, efter hun faldt om med en blodprop under træningen til ”Vild med dans” i 2005.

– Jeg er virkelig taknemmelig for hvert år, og at jeg stadig kan arbejde og have alle de glæder, jeg har med det. Det er over al forventning, udtaler hun til Billed-Bladet.

Hvor meget ved du om Birthe Kjær? Test din viden i quizzen herunder.