Brødrene Olsen fejrer jubilæum: Vi har haft mere end én storhedstid

Onsdag, 14. maj 2025
Johan Isbrand
Foto: Lars H. Laursen
For 25 år siden blev Brødrene Olsen europamestre i popmusik. I 2019 blev Noller ramt af kræft i hjernen, men i dag har han det godt. Vi har mødt brødrene til et eksklusivt interview.
Jørgen og Noller Olsen har valgt at give deres første fælles interview, siden Noller blev ramt af kræft i hjernen, til Familie Journal.
Jørgen og Noller Olsen har valgt at give deres første fælles interview, siden Noller blev ramt af kræft i hjernen, til Familie Journal.

Når Eurovision 2025 – årets internationale Melodi Grand Prix – løber af stablen i Münchenstein i Schweiz med blandt andre danske Jørgen Olsen blandt de optrædende på scenen, er det 25 år siden, Brødrene Olsen sejrede i musikdysten.

Og 71-årige Noller Olsen kan heldigvis fejre jubilæet som kræftfri, hvilket ingen havde turdet håbe på i 2019. Det år blev musikeren, der på sin dåbsattest bærer fornavnet Niels, først ramt af en blodprop og siden diagnosticeret med uhelbredelig kræft i hjernen.

I den forbindelse gav lægerne ham mellem to og fire år at leve i, og han var indlagt på hospitalet i 15 måneder.

– I dag har jeg det fint bortset fra, at jeg er dårligt til bens efter blodproppen. Det er højre ben, det kniber med. Jeg er også begyndt at tegne med venstre hånd, fortæller Noller, der i kølvandet på sygdommen har genoptaget sin barndoms gamle hobby med at tegne og male og har haft flere kunstudstillinger.

Kræften forsvandt til gengæld – formentlig takket være en skrap kemobehandling. I december 2020 viste en scanning, at der ikke var noget cancer tilbage.

Brødrene Olsen fejrer jubilæum

I anledning af jubilæet har Familie Journal sat Noller og hans 75-årige bror Jørgen stævne til deres første fælles interview, siden Noller blev syg.

Mødet finder sted i Nollers hjem i Gentofte. Og der er faktisk mere end bare én grund til at bringe dem sammen, idet 2025 også er 60-året for deres første større optræden. Og det var i sandhed stort.

Sammen med brødrene Morten og Niels Thybo udgjorde de Danmarks yngste popgruppe, The Kids, som i 1965 kom til at spille opvarmning til verdensstjernerne The Kinks i KB-Hallen.

– Journalisten og forfatteren Erik Haaest var arrangør, og jobbet var et kæmpe ryk for os, men vores forældre var ikke specielt begejstrede. De var bekymrede for os, husker Jørgen.

– Men far kørte os alligevel ind til koncerten. Derefter kørte han hjem, og bagefter kom han og hentede os igen, fortæller Noller.

Brødrene Olsen fejrer jubilæum

Nollers hårde liv

Brødrene tilbragte deres første leveår på Fyn. Jørgen var 10 år, og Noller var seks, da familien flyttede fra Odense til Virum.

– Så jeg er den, der husker den fynske tid bedst, siger Jørgen.

Trommerne var Nollers oprindelige instrument. Det er således hans rytmiske udfoldelser, der kan høres på ”Angelina” og andre tidlige hits fra brødrene.

– Det første rigtige trommesæt, jeg spillede på, var vores fars. I årene på Fyn spillede han swingjazz i orkestret Avnslev Swingers, fortæller han.

I 1970 gik The Kids hver til sit, og duoen Brødrene Olsen eller slet og ret Olsen så dagens lys. Det store gennembrud kom året efter. Jørgen fortæller:

​– Året efter kom vi begge med i den danske opsætning af musicalen ”Hair”. Jeg fik hovedrollen som Claude. Derudover havde jeg samme år en rolle i den danske film ”Hovedjægerne”, som mildt sagt ikke var noget mesterværk. Og da vores første album, ”Olsen”, udkom i 1972, blev vi for alvor teenageidoler.

Brødrene Olsen - Jørgen og Noller - vinder det internationale Melodi Grand Prix i 2000.
Jørgen og Noller var hverken unge eller moderigtige, men de havde en sang, der sagde folk noget, og derfor vandt de Eurovision - det internationale Melodi Grand Prix - i 2000.
Foto: Hanne Juul

Musikbranchen er hård og fuld af fristelser. Brødrene har set utallige kolleger gå i hundene og miste livet på grund af alkoholisme og andre former for misbrug – fra Otto Brandenburg til Tommy See-bach. Men de har haft vidt forskellige måder at forholde sig til beruselsen på. Jørgens vinkel på sagen er klokkeklar:

– Jeg kan godt lide alkohol. Men det går galt i præcis det øjeblik, hvor det er flasken, der begynder at drikke af mennesket, og ikke omvendt.

Modsat kom Noller allerede i sin pure ungdom ud i et misbrug af såvel alkohol som piller, indtil han i 1997 omsider tog beslutningen om at gå i behandling og fik kyndig hjælp fra blandt andre entertaineren Jacob Haugaard.

– Jeg har været ædru og clean i 28 år nu. Jeg husker tydeligt dagen, hvor jeg begav mig hjemad efter endt behandling. Solen skinnede, og jeg udbrød for mig selv: ”Det er løgn! Ser verden virkelig sådan ud?” fortæller han.

Abba og Cliff

Menneskelivet og showbiz har én ting til fælles: Det går op og ned. Og historien om Brødrene Olsen har i sandhed taget nogle rutsjebaneture fra misbrugets sorteste huller til succesens højeste tinder.

Deres Eurovision-triumf i 2000 hører så afgjort til i sidstnævnte ende. Ingen havde set det komme, da to modne herrer helt uden sceneshow og gøgl blev europamestre i popmusik med ”Fly on the Wings of Love” – den engelske udgave af ”Smuk som et stjerneskud”.

Og sejren førte tilmed til en ny storhedstid for brødrene, der med ét var efterspurgte popstjerner overalt i Europa og tilmed modtog skulderklap fra de største kanoner i musikbranchen.

– I 2010 blev vi inviteret til premiere på Abba-musicalen ”Mamma Mia” i Tivolis Koncertsal. Da vi ankom og viste vores billetter, blev vi vist op ad en trappe. Det forekom mig, at vi fortsatte opad i en evighed, men endelig nåede vi til 3. sal, hvor vi blev modtaget af Agneta Fältskog og Björn Ulvaeus. Björn betroede os, at han elskede Brødrene Olsen og havde alt, hvad vi havde udgivet. Ovenikøbet betegnede han os som Europas svar på Everly Brothers, hvilket for os var en stor ære, siger Jørgen.

Endnu større for brødrene har det dog været at få et venskab og et samabejde med Sir Cliff Richard, som altid har været blandt deres største forbilleder.

– Han havde i et radioprogram udtrykt begejstring for vores musik og tilføjet, at hvis vi nogensinde fik brug for en tredjestemme, var han klar. På det tidspunkt havde vi skrevet og udgivet sangen ”Look Up, Look Down”, som jeg har skrevet sammen med Stig Kreutzfeldt. Den ville vi gerne genindspille med Cliff, og han var med på idéen. Vi mødte ham i Portugal, hvor han har en vingård, og indspillede sangen i et studie 15-20 kilometer fra vingården. Som en uventet, ekstra bonus fik vi også lige sunget sammen på Cliffs gamle hit, ”Living Doll”, fortæller Jørgen, der ikke lægger skjul på, at han betragter superstjernen som en mentor og som ”en slags storebror”.

Efter indspilningen besøgte brødrene og Stig Kreutzfeldt vingården. Og turens højdepunkt indtraf omkring en stor, gammel brønd, der befandt sig på grunden omkring gården.

​– Jeg stillede mig hen til brønden og begyndte at synge ”Living Doll”. Så kom Jørgen hen og stemte i. Så fulgte Stig og til sidst Cliff. Det var magisk, og det lød fantasisk, husker Noller.

Stabile ægteskaber

Begge brødre er beriget med livsledsagere, der har stået ved deres side i medgang og modgang. Jørgen er gift med Lene Madsen, og parret har to voksne døtre og fire børnebørn.

Sangen ”Smuk som et stjerneskud” var Jørgens hyldest til sin hustru og deres modne kærlighed. Noller er gift med Kirsten, er far til fire børn, hvoraf Kirsten er mor til de tre yngste. Endvidere er det blevet til ”foreløbig fem børnebørn”, som han formulerer det.

Midt i den gigantiske succes, der blev Brødrene Olsen til del efter Eurovision-sejren, fik Noller også opfyldt et andet mangeårigt ønske: I 2016 udgav han et soloalbum med sine favoritsange og beviste hermed for første gang, at han også kunne stå alene som musikkunstner helt uden storebrors medvirken.

– Året forinden havde jeg gennemgået en stor hjerteoperation, der var tæt på at koste mig livet. Og jeg tilegnede albummet min familie med tak for al deres hjælp og støtte, fortæller han.

Han havde dog endnu sin værste oplevelse til gode. Om den skæbnesvangre dag i 2019, der satte punktum for brødrenes musikalske parløb, siger Jørgen:

– Vi havde været i Aarhus for at spille og skulle hjemad. Og da Noller satte sig ind i bilen, kunne jeg se, at han ikke var sig selv. Det var mig, der sad ved rattet. Og da vi ventede på at komme om bord på færgen, var det tydeligt for mig, at min bror havde det skidt og kæmpede en brav kamp. Jeg var ked af det og havde på ingen måde lyst til at efterlade ham alene, når vi nåede hjem til ham. Heldigvis viste det sig, at Kirsten var hjemme. Hun ringede efter en ambulance, og 10 minutter senere holdt den udenfor.

Tanker om liv og død

Med blodproppen og kræften fik Nollers liv som aktiv musiker en ende. Og Jørgen er tydeligt berørt over at tale om hændelsesforløbet og samtidig taknemmelig for, at hans elskede bror sidder lyslevende ved siden af ham.

Noller selv er heller ikke upåvirket af at have svævet mellem liv og død.

– Kirsten og børnene var meget omkring mig i den tid. Jeg mærkede tydeligt deres brændende ønske om, at jeg blev hos dem. Selv havde jeg en klar følelse af, at det var slut. Men jeg har overlevet for denne gang, og jeg bruger bevidst udtrykket ”for denne gang”, for før eller siden slutter livet for os alle. Til gengæld føler jeg mig overbevist om, at vi fortsætter med at eksistere i en eller anden form. Når jeg ser op på himlen, hvor der ikke er to skyer, som er ens, kan jeg også godt tænke, at der er noget, som er større end os selv. Men jeg er ikke religiøs, selv om jeg mener, at alle religioner har deres berettigelse, filosoferer han.

– Jeg synes nu, du lyder en hel del mere religiøs end mig, indskyder Jørgen.

Han har ikke sluppet sit tag i musikken og udgav for nylig sangen ”Woman, I Need Your Loving” på streamingtjenesterne.

– Jeg har altid været den af os, der skrev sangene. Det er mit talent. Desuden har jeg nok altid været gladere for showbiz end Noller. I øvrigt har vi aldrig haft helt samme musiksmag. Noller er for eksempel til countrymusik, og han er rigtig glad for et nyere band som Coldplay. Jeg sværger fortsat til de sange, der blev skabt for mange år siden i vores ungdom. Cliff Richard-hittet ”The Young Ones” fra 1961 er for mig stadig en af de stærkeste sange, der er skrevet.

Brødrene har dog stadig glæde af at nørde musik sammen.

– På min fødselsdag for nylig bad jeg Noller om at vælge 10 af vores sange, som han havde lyst til at spille for mig. Og så skulle jeg selv gøre det samme bagefter. Nogle af numrene har man næsten glemt. Når man så hører dem igen, husker man pludselig alt. Selv de mindste detaljer omkring indspilningerne dukker pludselig op i hukommelsen, siger Jørgen Olsen.