Chef for mor

Tirsdag, 2. juni 2009
af Redaktion
Præst på 18 år er bagerlærling i sin egen butik. Han er chef for 27 ansatte, bl.a. sin egen mor Maibritt, der er svend
Foto: Henrik Bjerg redaktionen@familiejournalen.dk
Foto: Henrik Bjerg redaktionen@familiejournalen.dk

- Der var ingen slinger i valsen, da jeg hørte ude i byen, at min mester ville sælge. Jeg ville købe bageriet. Hvorfor tjene penge til en anden mand, når jeg kan tjene penge til mig selv? lyder det med fast stemme fra 18-årige bagerlærling, Jonas Præst, der i dag ejer Guldbageren i Randers og dermed er chef for 27 ansatte. At købe en stor bagerforretning kræver dog lidt mere kapital, end den gængse børneopsparing kan klare, så derfor skulle Jonas lige en tur omkring sine forældre og høre, hvad de sagde til ideen. - De spurgte, om jeg nu var sikker på, at det var det, jeg ville, og om det nu ikke var bedre at vente, til jeg var færdig med min uddannelse? Men der gik ikke langt tid, før jeg havde overbevist dem. Kæresten Camilla blev også overtalt og giver i dag et nap med i butikken og banken - med forældrene som kautionister - lånte den 18- årige bagerlærling seks millioner kroner uden at ryste på hånden.

Mor er svend
En af svendene er Jonas' egen mor, Maibritt. Hun arbejdede tidligere i bageriet i Kvickly, men da Jonas besluttede sig for at overtage Guldbageren, skiftede Maibritt også arbejdsplads. - Hun er ansat under mig, griner Jonas og tilføjer, at "det hader hun, at jeg siger". Det er mor Maibritt, der sammen med butikkens mestersvend tager sig af Jonas' uddannelse, og selv om det job af og til kræver, at chefen bliver skældt ud, så tager Jonas den del i stiv arm. - Sådan er det jo bare. Jonas indrømmer, at det nok først og fremmest er hans mor, der står for skud, hvis han er i dårligt humør. - Det er bedre, mutter får skideballer end de andre. Hun er mere overbærende og tager det ikke så personligt, som de andre ville gøre, siger Jonas.


Jonas mangler stadig et år af sin uddannelse, men er allerede chef for 27 ansatte
i guldbageren

5. generation af bagere

Selv om Jonas kun er 18 år, så ligger der 83 års erfaring bag Jonas Præst. Jonas er nemlig femte generation af bagere. Familien Præsts bagereventyr begyndte i 1926, hvor Jonas' tipoldefar Niels Pedersen Præst købte et bageri i Vivild. Siden har hver generation haft deres bagermester.

Hele familien med
Begge forældre er uddannet bagere og selv om far Anders nu arbejder på Danish Crown som rengøringschef, er han næsten lige så involveret i bageriet som Jonas og Maibritt. Især når det gælder det administrative. - Det er kommet lidt bag på mig hvor meget kontorarbejde, der egentlig er. Og der er min fatter en virkelig stor hjælp, fortæller Jonas.

Sådan er Jonas
Jonas går rundt i bageriet stor autoritet og med største selvfølgelighed. Noget de færreste 18-årige ville kunne gøre - Jonas gør det bare. Hvilket ikke overrasker mor Maibritt. Eller hans kæreste Camilla og hans lillesøster Irene, som begge også er tilknyttet bageriet. - Sådan er Jonas. Han er meget selvstændig og har altid arbejdet meget, så det kommer slet ikke bag på mig, at han er så engageret i butikken. Men stolt af ham! Det er jeg.

Af Maria Frank

Læs også:
18 år og direktør
Mit liv skal være et eventyr