Mit liv skal være et eventyr

Lørdag, 11. april 2009
af Anne Kjøge Foto: Birger Vogelius
23-årige Poulina har besluttet sig for, at hun alligevel ikke skal være frisør. Hun har droppet lærepladsen, er i dag ansat som billetsælger i Cirkus Arena og skal med rundt i landet til over 100 byer
 Foto: Birger Vogelius
Foto: Birger Vogelius

Poulina var på vej med S-toget, da hun fik øje på annoncen i en gratisavis. Cirkus Arena søgte medarbejdere. Ikke cirkusprinsesser, dem havde de nok af, stod der, men nogle, som kunne sælge billetter i billetlugen.
Og den 23-årige Poulina Joensen fra Søborg havde netop få dage inden opgivet sin frisørlæreplads, da hun blev klar over, at syv timer dagligt i en salon alligevel ikke var noget for hende.
- Da jeg så havde været til samtale i Arenas hovedkvarter i Slagelse, blev jeg bedt om at gå hjem og tænke over det. Det er trods alt sin sag at skifte en almindelig hverdag i en toværelses lejlighed ud med en cirkuskaravane, der skal på rejse rundt til alle landets afkroge.
- Men jeg svarede, at der ikke var noget at tænke over. Jeg ville med, ler Poulina, og så fik hun plads bag billetlugen, hvor der også sidder fire andre unge piger og tager imod reservationer.

Alle pigers drøm
- Min mor blev mildt sagt bekymret, fortæller Poulina med et stort smil.
- Men jeg tror, det er alle pigers drøm på et tidspunkt. At rejse med et cirkus fyldt med artister, flotte kostumer og især dyrene. Bare oplevelsen! Her er jo så fuldstændig anderledes end alle andre steder. Nogen luksustilværelse kan man bestemt ikke hævde, at Poulina får hen over sommeren.
- Jeg har sagt min lejlighed i Søborg op, og heldigvis ville den næste lejer gerne overtage de fleste af mine møbler, så jeg har bare opmagasineret min seng. Jeg har også ryddet op i alt mit tøj, så nu har jeg kun sommertøj og så lige seks par bukser, tre jakker og nogle trøjer, forklarer Poulina med en ung piges selvfølgelighed. Alene at finde bøjleplads til de seks par bukser, i den minutiøse vogn hun bor i, kan virke som en udfordring.

Vi bruger fingersprog
I hele cirkus arbejder op mod 200 mennesker fra hele verden. Nogle passer dyr, andre slår pløkker i, og nogle går på hænder og slår fantastiske flikflak.
- Her er mange tyskere, men jeg kan overhovedet ikke ét ord tysk, så vi bruger fingersprog. Endnu. Senere på sæsonen får vi sikkert samlet et lille ordforråd.
Cirkus Arena kommer rundt til over hundred byer fra nu af til september, og de fleste steder er det kun en enkelt aften, så er det straks videre.
- Det er lidt forrygende at se, når teltet slås op. Det tager kun tre timer, så står det der, siger Poulina, som selv er at finde ved det computerstyrede billetsystem, mens de bomstærke polske arbejdere mosler med teltstænger og barduner.


Poulinas hjem er halvdelen af denne ombyggede vogn,
så hun har tømt kraftigt ud i garderoben

Ny by hver dag
- Jeg glæder mig over at vågne op i en ny by hver dag, siger Poulina. Hun gik ud af skolen efter 9. klasse, og hun er ikke for alvor kommet i gang med en uddannelse bortset fra elevpladsen i frisørsalonen, som altså alligevel ikke var sagen.
Til gengæld har hun aldrig været bange for at bestille noget, og de seneste fire år har Poulina ikke holdt sommerferie om sommeren.
- Det er jo om sommeren, det er lettest at få sæsonarbejde, og jeg har bl.a. været ansat som tjener på Bakken. Der mødte jeg også mange forskellige slags mennesker, men det kan altså ikke hamle op med at være i et cirkus, ler hun.

Af Anne Kjøge

Se også...
Vi fandt lykken efter 28 år
Se mine krøllede kælegrise