Christina trodser sclerosen

Mandag, 22. september 2008
af Lone Agersted, Foto: Birger Vogelius
Christina blev lammet af chok, da hun fik konstateret sclerose som 24-årig. Nu har hun mand, børn og job og har lært at leve med sygdommen.

Da Christina Amundsen som 24-årig læste hd, sad hun af og til og snorksov i auditoriet. Hun fik også mærkelige fornemmelser ned ad ryggen og føleforstyrrelser i armene, hvorfor hun blev undersøgt. Den chokerende diagnose lød på sclerose.

Et godt liv trods sygdom
- De første 14 dage var jeg nærmest lammet, fortæller Christina
Hun har siden erfaret, at man sagtens kan have et godt liv trods sygdommen, ikke mindst, når man har en mand, der støtter én:
- Han kendte fra starten til sygdommen, men har på intet tidspunkt været berøringsangst over for den, siger Christina om sin mand Michael, med hvem hun har to børn sammen med.

Født for tidligt
- Jeg har fået medicin, siden jeg fik diagnosen, men da vi besluttede at få barn, holdt jeg op og blev hurtigt gravid, siger Christina. Skanningen i 16. uge viste, at der var to børn på vej. Tvillingerne kom til verden 10 uger fort tidligt ved kejsersnit, mens faderen befandt sig over Atlanten midtvejs mellem København og New York.
- På det tidspunkt lå børnene på neonatal-afdelingen, for de var så små. Det var meget dramatisk og helt vidunderligt på samme tid, fortæller nu 36-årige Christina.

Taknemlig for hjælp
Efter et års barselsorlov fik Christina flexjob, 16 timer om ugen hos MultiData AS, sin gamle arbejdsplads.
- Sygdommen har berøvet mig 50 procent af min arbejdsevne især på grund af træthed, siger Christina, der af samme grund er taknemlig for skånejobbet og den hjælp, kommunen har bevilget til familien.
- Attaks har betydet synsforstyrrelser, svimmelhed og andre fysiske gener, derfor er det nødvendigt med hjælp udefra, fortæller Christina, der dog havde det svært med at søge flexjob.
- Det sårede min stolthed, men jeg har nu erkendt, at sådan er det, og der skal være plads til os alle sammen, fastslår Christina.

Sclerose

  • I Danmark findes cirka 7.000 mennesker med sclerose, som er en sygdom på centralnervesystemet. Statistikken taler om en lille overvægt af kvinder.
  • Videnskaben kender endnu ikke grunden til, at nogle mennesker får sclerose, men der er sandsynligvis tale om en medfødt disposition. T
  • veæggede tvillinger har ifølge statistikken mindre risiko end andre for at udvikle sclerose.
  • På grund af gode behandlingsmuligheder og ny effektiv medicin er antallet af scleroseramte, som vælger at få børn, tredoblet på fem år fra fire til 13 procent. Forskning har vist, at graviditet ikke sætter kvinderne tilbage eller på nogen måde forværrer deres situation.