Livshistorier
Min svigermor skabte dårlig stemning
Steen Olesen er kemiingeniør og klimakonsulent i Høje Taastrup kommune, hvor han arbejder med at nedbringe kommunens energiforbrug. Desuden sysler han med at gøre et helt byområde med 12.000 indbyggere CO2-neutralt på sigt, og hvor meget det egentlig kræver at skulle leve på den måde, prøvede han af en uge i februar på sig selv og sin familie. - Jeg syntes, det kunne være sjovt at se, hvor meget det egentlig kræver at blive CO2-neutral, så jeg fik overtalt min egen familie til at gøre forsøget, fortæller Steen.
Lukkede for varmen
- Tirsdag lagde vi kosten om til årstidernes grønt, fortæller Steen. - Kartofler og porresuppe, men ikke noget kød resten af ugen bortset fra, at børnene fik nogle skiver spegepølse. Onsdag lukkede vi for varmen på 1. sal og i stuen, både for gulvvarmen og varmtvandscirkulationen, så der kun var varmt vand i bryggerset, og ellers opholdt vi os i køkkenet eller på børnenes værelser, hvor der fortsat var varme. Familien sparede også på lyset og tilmed tøjvasken.
Levede på hulestadiet
Selv om familien næsten levede på hulestadiet i nogle dage, var der dog endnu et godt stykke vej, hvis den skulle blive helt CO2- neutral, men Steen Olesen fik i det mindste på egen krop oplevet, hvad han ønskede.
Interessen for klimaet går langt tilbage.
- Sådan har jeg altid været, siger Steen. - Det var også energimæssige og miljøtekniske ting, jeg mest gik op i under min studietid. Min interesse bunder vel i, at vi har en jord, som vi skal gøre alt for ikke en dag eksploderer, men jeg er ikke noget angst menneske. Jeg er tværtimod optimist og mener, at vi sagtens kan gøre en masse for at skabe effektive klimaforbedringer, og det er de løsninger, som det trigger mig at finde frem til.
Af Erik Pedersen
Læs også:
Christina trodser sclerosen