En ny cirkusprinsesse: Scarlett rider i mors fodspor

Tirsdag, 24. marts 2020
af Johan Isbrand, Foto: Thomas Laursen
I 2019 vakte lille Scarlett Berdino begejstring i Cirkus Arena med sin pony, Elsa. Når sæsonen starter den 16. april i Horsens, er den unge cirkusprinsesse med igen med et betydeligt mere krævende ponynummer, og som datter af hestedressøren Laura Berdino har hun ikke sit talent fra fremmede.
Scarlett er den nye cirkusprinsesse i Cirkus Arena, og lige som sin mor Laura er hun til heste

Succesen var hjemme fra første sekund, da cirkusfamilien Berdinos yngste skud på stammen, Scarlett Berdino, i sæsonen 2019 sammen med ponyen Elsa havde sin karrieres første selvstændige cirkusnummer.

– Det var stort for hende. Og hun indtog manegen uden skygge af generthed, siger den nu 8-årige Scarletts stolte mor, Laura Berdino, 38 år, som år efter år står i spidsen for Cirkus Arenas store hestenumre.

Under private former er det unge cirkustalent knap så selvsikker.

– Scarlett, hendes far Jackie og hendes farfar Benny øver på nogle gamle gøglersange. Og når de skal vise os andre, hvor langt de er kommet, kan hun godt blive genert, siger Laura.

Bubber bandt Arenas forestilling sammen sidste år og gør det igen i år. Mød ham her.

Som cirkusbarn har hun naturligvis stået i projektørlyset før:

– Lige fra hun var helt lille, havde jeg hende med ind foran publikum, når vi nåede til forestillingens finale, hvor alle de medvirkende artister traditionelt samles i manegen og modtager publikums hyldest. Det var helt uforpligtende og kun noget, hun skulle gøre, hvis hun havde lyst. Men hun syntes, det var sjovt. Det øjeblik, jeg husker med størst glæde, var, da hun som 2-årig stod mellem alle os andre iført en kjole mage til den, jeg selv havde båret i forestillingen, fortæller Laura.

Feriebarn i cirkus

Da Arena i 2017 havde børne-tv-heltinden Motor Mille til at binde showet sammen, var der bud efter Scarlett på en helt ny måde.

Mød familien bag det hyggelige Cirkus Mascot her.

– Da Mille fortalte sin historie om den lille pige, der drømte om at blive cirkusprinsese, illustrerede vi det ved at lade Scarlett komme ind sammen med ponyerne, hvorefter jeg kom på banen med araberhestene, forklarer Laura.

På et vist tidspunkt i sæsonen havde Scarlett et par dage, hvor hun kom i tvivl om, hvorvidt hun egentlig havde lyst til at stå i manegen hver aften.

– Men så talte vi om det, og det var selvfølgelig udelukket, at hun kunne være med i forestillingen hver anden aften, som hun selv foreslog. Jeg forklarede hende, at det var helt o.k., hvis hun ikke ville medvirke, for vi havde en anden pige i cirkus, som kunne lære sig ponynummeret og tage over. Scarlett tænkte lidt over det og nåede frem til, at hun hellere ville være med end undvære det. Så hankede hun op i sig selv og gennemførte resten af sæsonen i god og glad stemning, fortæller Laura.

Hun er født og opvokset i Viborg, og det var hendes brændende interesse for heste, der bragte hende i kontakt med cirkus.

– Min søster og jeg gik på Birgittelyst Rideskole. Jeg opholdt mig lige så meget der som hjemme, siger hun.

Unge Victor har viet sit liv til cirkus. Mød ham her.

Som 11-årig måtte hun til sin skuffelse erfare, at den ridelejr, hun havde glædet sig til at deltage i om sommeren, var aflyst.

– Men min far reddede situationen for mig. Han kendte Benny Berdino, og han fik det arrangeret sådan, at min bror og jeg fik lov til at rejse landet rundt med Cirkus Arena og hjælpe til. Det indebar masser af kontakt med hestene, så det var en helt fin erstatning for en ridelejr.

Romantik på turnéen

Succesen gentog sig hver sommer i en årrække. Så nåede Laura en alder, hvor heste ikke længere var det vigtigste i hendes liv, og de sommerlige cirkuseventyr ophørte.

– Men Berdino-familien og min familie holdt venskabet og kontakten ved lige, og hver gang Arena kom til Viborg, var vi henne for at hilse på, indskyder hun.

Læs også: Nynne er skoleelev og cirkusprinsesse.

Sådan gik det til, at hun i 2008 i en alder af 26 år sad i en cirkusvogn og talte med den 12 år ældre Jackie. Han gav udtryk for, at cirkusset godt kunne bruge en hjælpende hånd, og det endte med, at hun rejste med dem til Bornholm.

– I den følgende tid skete der noget mellem Jackie og mig, og det var så tilpas alvorligt, at jeg måtte rydde op i mine private forhold hjemme i Viborg, da sæsonen var slut.

Året efter turnerede hun med Arena i den fulde sæson, og samme år blev hun og Jackie gift.

Store ambitioner

Jackie er via sit tidligere ægteskab far til Scarletts to halvsøskende, de nu voksne artistbørn Patrick og Anastasia. Han har aldrig selv været vild med spotlys og lynende kameraer. Han er til gengæld en hovedkraft, når det handler om at hyre artister og skrue de årlige forestillinger sammen.

Mød sangerinden Judy Glosted, der er tidligere sprechstallmeister i Cirkus Benneweis.

Nygifte Laura gjorde sig meget hurtigt tanker om sin fremtidige rolle i det familiefirma, hun havde giftet sig ind i. Og det var selvsagt staldene, den passionerede hestepiges blik var vendt mod.

– Vinteren var lang i Slagelse, hvor vi både har vores private boliger og Arenas vinterhovedkvarter, Cirkusland. Her gav jeg dagligt vores hestetræner en hånd med dyrene. Og jeg blev snart optændt af idéen om at være den, der præsenterede hestene i manegen i den kommende sæson, hvis ellers jeg kunne nå at blive dygtig nok. Familien var med på, at vi gjorde forsøget, fortæller hun.

Planen lykkedes over al forventning, Laura gennemførte sæsonen i sikker stil som Arenas nye cirkusprinsesse.

Nu med flere ponyer

Cirkusartister øver sig naturligvis hele året, men familien Berdino har et par uger hvert år, som er guld værd. I efterårs- og vinterferien åbner de Cirkusland for publikum med alskens familievenlige aktiviteter fra artistskole til ponyridning og ikke mindst masser af cirkusshows.

– Hvert år i efterårs- og vinterferien åbner vi Cirkusland for publikum med familievenlige aktiviteter og cirkusshows. Og de små skoleferier er alle tiders mulighed for at få øvet under realistiske forhold. Især vinterferien kan for mig bruges til at afprøve og finpudse årets hestenummer med tilskuere på stolerækkerne. På det tidspunkt er vi jo tæt på vores landspremiere.

Og der er ikke længe til: Den 16. april har Cirkus Arena landspremiere i Horsens. Herefter drager cirkusvognene rundt i resten af landet. I år brillerer Laura med de prægtige sorte frieserheste. Og Scarlett skal også i manegen i år.

– Hendes nummer bliver med flere ponyer end sidst. Og denne gang kommer hun virkelig til at arbejde med dem på samme måde, som jeg arbejder med de store heste, siger Laura.

Daniel Rosenfeldt fylder Cirkusbygningen med magi. Læs om ham her.