Livshistorier
Min svigermor skabte dårlig stemning
Når man ser traileren på YouTube, fatter man ikke, at det har ladet sig gøre at lave den i lille Danmark på et minimalt budget og med lutter frivillig arbejdskraft.
De fleste af os set en Star Wars-film eller flere. Det er gigantiske og svimlende dyre produktioner, og hele det tunge Hollywood-maskineri har været i sving for at vække eventyret til live. Den danske fanfilm "Shouded Destiny" foregår i Star Wars-universet og er tydeligt skabt af professionelle og dygtige folk, der elsker de populære rumfilm og kender dem ud og ind. Og som prikken over i'et har Lars Mikkelsen en stor rolle.
– Reelt er det et prøveafsnit til en tv-serie, vi har lavet. Den varer en god times tid og er på nuværende tidspunkt færdigoptaget og klippet. Nu skal vi have lyd, billede, farver og effekter finpudset på computer. Den 1. december satser vi på at være helt færdige. Og så er planen og drømmen, at vi gennem vores netværk kan få et møde med folkene fra Disney og vise dem resultatet, fortæller 34-årige Shahbaz Sarwar, som er værkets instruktør, manuskriptfortatter og chefproducer, og som tillige spiller helterollen som Tulek.
Den danske skuespiller med de pakistanske rødder har været en dedikeret fan af Star Wars, siden han var 6-7 år gammel. Og som ung mand drømte han om at møde fænomenets skaber, George Lucas, og fortælle ham om den gode idé, han selv havde til filmserien.
Mød Ann Eleonora Jørgensen fra serien "Herrens veje" her.
– Jeg rejste en del rundt og prøvede mig selv af i de år. Og jeg sad i Brasilien, da jeg i 2012 fik nyheden om, at Disney havde købt selskabet Lucasfilm og dermed rettighederne til Star Wars. Jeg så for mig, at der fremover ville komme mange nye film og serier fra det eventyrlige univers. Og jeg følte, min fjerne drøm pludselig kom lidt tættere på. Min idé havde endda den fordel, at den foregik 500 år tidligere end de kendte film. Men kunne begynde helt fra bunden med nye personer.
Shahbaz havde på det tidspunkt gennem otte år medvirket i flere kortfilm samt et afsnit af serien "Livvagterne". Og han følte sig overbevist om, at han kunne lave en bedre Star Wars-fanfilm end de mange, der allerede fandtes på YouTube.
– Jeg ville have et stort navn med, som kunne løfte projektet op. Og jeg havde specielt én skuespiller i tankerne, nemlig Lars Mikkelsen, siger han.
Da nærværende artikel blev til, valgte vi, at billederne skulle tages i Faxe Kalkbrud. Af flere grunde: Dels er flere scener fra filmen optaget i det karakteristiske, hvide landskab, der snildt kunne ligge på en fjern planet. Og dels blev der i kalkbruddet også over to dage i foråret 2017 indspillet en prøvescene, der skulle få afgørende betydning for det færdige resultat:
– Nogle filmfolk opfordrede mig til at optage en hel scene, så andre kunne forstå, hvad det var, jeg ville. Tre år tidligere havde jeg faktisk mødt Lars Mikkelsen på gaden og sagt, at jeg ville være beæret, hvis han ville være med i en af mine film. Hvorpå jeg havde sendt ham et udkast. Han havde svaret, at han han her og nu havde travlt, så der ville gå to år, før han havde tid til noget med mig.
Her kan du læse om Lars Mikkelsens kone og kollega, Anette Støvelbæk.
Shabaz opfattede med rette stjernens svar som en høflig måde at sige nej på. Men i kraft af prøvescenen to år senere fik han pludselig mulighed for at tage ham på ordet.
– Skæbnen ville, at jeg få måneder forinden havde været så heldig at spille over for Lars i sæson 2 af serien "Herrens veje". Da vi var færdige, sendte jeg ham scenen fra kalkbruddet, og bad ham bruge syv minutter af sin tid på at se den. Og han meldte tilbage, at han gerne ville være med. Min iver og mit ambitionsniveau gjorde åbenbart indtryk på ham.
Med i Faxe Kalkbrud denne dag er også 40-årige Anja Dahl, der som byggeleder har spillet en central rolle på fanfilmen: Hun står bag filmens største kulisse, nemlgi rumbaren, der er som grebet ud af Star Wars-universet.
– Jeg har været optaget af Star Wars, siden jeg var 5, og specielt prinsesse Leia har altid haft en særlig plads i mit hjerte. Jeg er først blevet bevidst om det som voksen, men med sin fandenivoldskhed er Leia faktisk mit store forbillede, fortæller hun.
Anja er uddannet møbelsnedker, og da hun hørte om filmprojektet, var hun ansat på produktionsskolen Next som mestersvend for 200 lærlinge. Og efter en snak med filmens dedikerede produktionsdesigner, Heather Rogers Meister, vidste hun, at hun bare måtte være en del af projektet.
– Jeg spurgte derfor min leder, om jeg måtte lave det som et skoleprojekt, og jeg fik lov til at bruge en uge på det. 78 lærlinge deltog i bygningen af rumbaren, fortæller Anja, der siden har fået diagnosen sclerose og har mistet sit job, men fortsat fungerer som konsulent på flimen.
Skuespiller Lisa Carlehed er forelsket i at lave film. Læs historien her.
Filmholdet har undervejs fået mange gaver fra himlen. For eksempel i skikkelse af Daniel Stilling, der blev filmfotograf på fanfilmen.
– Han har arbejdet i Hollywood i 15 år. Men så ville han gerne hjem til Danmark, og at medvirke i vores film var for ham en god måde at opbygge et dansk netværk på. Han medbragte noget topmoderne, avanceret og dyrt filmudstyr, som vi aldrig ellers kunne være kommet i nærheden af. Det har løftet kvaliteten op på et andet niveau, siger Shahbaz.
Traileren, som blev offentliggjort den 4. maj, er blevet taget vel imod af andre fans og nørder verden over. Både kostumer, effekter og filmens forskellige rumvæsener har fået blå stempler og anerkendende nik af de ellers meget kræsne Star Wars-elskere.
Fra Morten Korch-helt til præst. Læs Jesper Vigants historie her.
– Det er jeg rigtig glad for. Det betyder jo, at andre opfatter tingene præcis, som vi har tænkt dem. Det har været vildt at opleve, hvordan folk har knoklet for at få alt op at stå og samtidig har hygget sig og været glade, siger Shahbaz.
Nu er filmen så godt som færdig, og aldrig har filmbranchen set et så imponerende og ambitiøst visitkort.
– Mange har haft travlt med at fortælle mig, at mit projekt ikke kan lykkes. Måske er det godt ment. Når de ser en livsglad optimist som mig, tænker de muligvis, at jeg risikerer at få drømmene knust. Jeg har bare ikke brug for at høre den slags. Det giver dårlig energi, og det er da bedre at have som udgangspunkt, at det godt kan lykkes. Uanset hvad kommer de seneste tre års arbejde aldrig dårligt tilbage. De har været den bedste filmuddannelse, jeg kunne håbe på, siger Shahbaz Sarwar.
Mia Helene Højgaard troede, hun skulle være danser, men blev grebet af skuespil. Læs med.