Felimina på 100 år har en arbejdsdag på 11 timer

Fredag, 30. oktober 2015
Caroline Wigdal
Felimina Rotundo er 100 år gammel. Hun føler sig frisk og fyldt med energi. Det er takket være hendes job, er hun sikker på.

- Jeg går ikke ind for pension, siger Felimina Rotundo. Hun synes, at man er langt fra at være færdig på arbejdsmarkedet, når man fylder 65 år. Det er hun selv et bevis på. For på seks af ugens syv dage møder hun ind på College Laundry Shoppe, hvor hun fra morgen til aften vasker tøj og lægger det pænt sammen. Og hun elsker det. - Hvad skulle jeg have lavet i alle de år, der er gået, siden jeg fyldte 65? Hvis jeg ikke havde et arbejde at stå op til, så ville jeg blive helt skør af kedsomhed, siger Felimina.

Jeg elsker mennesker

Felimina bor i Buffalo i New York, og vaskeriet, hun arbejder på, ligger placeret lige rundt om hjørnet. Hun møder ind klokken syv om morgenen og er altid i godt humør. - Det er min måde, at holde mig aktiv på, siger hun. At være omgivet af mennesker hver dag, er det, som betyder mest for hende. - Jeg elsker mennesker, siger Felimina.

Fra mandag til lørdag er hun på arbejde i vaskeriet. Søndag er Feliminas fridag. Så finder hun på noget at lave for ikke at gå i stå, og det skal helst ikke være noget med at sidde foran tv'et. Felimina går hellere en lang tur med sin hund og læser nyhederne i dagens avis. - Jeg tror, at ældre mennesker på plejehjem bliver syge, hvis de ikke bliver holdt i gang. De skal have noget at tage sig til, som får hjertet til at slå. Det er i hvert fald det, som holder mig ung og frisk, siger Felimina.

På arbejdsmarkedet i 85 år

I august fyldte Felimina 100 år. Nu har hun været på arbejdsmarkedet i 85 år. Hun har også nået at få to børn og at blive gift med en bartender. Hun fik sit første job, da hun var 15 år gammel på en skofabrik i Pennsylvania. – Jobbet på skofabrikken kan man kalde for slavearbejde. Jeg arbejdede 40 timer om ugen og tjente 10 dollars. Men jeg klagede aldrig. For jeg var glad for at have et arbejde, husker Felimina.

Hun voksede op i en tid, hvor der var krise i landet. Det har lært Felimina at knokle for at tjene til føden. – Jeg vil så gerne vise samfundet, at min generation har værdi og kan gøre nytte. Så ældre mennesker som mig ikke bare bliver smidt ud og glemt, siger hun. Felimina vil gerne blive ved med at arbejde. Hun er sikker på, at hvis ældre mennesker får lov til at arbejde, vil de føle sig frie og som noget særligt.