Født uden venstre arm

Mandag, 23. maj 2011
af Redaktion
Amagoia Ramos havde ikke siddet på en cykel, siden hun var barn, men da hun blev opfordret, sprang hun op på en og kørte hele ”Tøserunden” på 112 kilometer. Med kun én hånd på styret
Foto: Jacob Ljørring og Merete Nørgaard, Sahva
Foto: Jacob Ljørring og Merete Nørgaard, Sahva

Kom! Du skal da med på vores hold, opfordrede bandagistens kvindelige kollega og smilede stort til Amagoia Ramos. Og den smukke, spanske, men dansk-gifte kvinde lod sig let overtale til at køre "Tøserunden" på 112 kilometer. Hun havde godt og vel et par måneder til at komme i form i.

Født uden venstre arm
- Jeg vidste, at jeg kunne gennemføre, det eneste, jeg ikke vidste, var, hvor ondt, det ville gøre, ler Amagoia.
Og ondt fik hun efter løbet i fjor. Bagi, men mest i nakken, for den 36-årige kvinde havde kun en hånd på styret på hele den 112 kilometer lange rute. Hun er født uden sin venstre arm og bruger protese fra albuen.

Blev afvist
- Da jeg voksede op, var jeg altid anderledes pga. min manglende arm. Jeg havde det svært i puberteten, da jeg begyndte at gå i byen og mødte drenge. Jeg blev afvist, og det var jo ikke sjovt, siger Amagoia. Hun voksede op i den nordspanske by Bilbao, men for 11 år siden mødte hun den danske søofficer, Brian Tranholm Nielsen, i Madrid. Parret giftede sig og er siden blevet forældre til døtrene, Maja og Carmen.

Lærte at cykle i Danmark
- Jeg havde aldrig tidligere mødt folk med samme handicap, så da jeg kom til Danmark og mødtes med andre, der manglede arme og ben, ja, så ændrede det mit syn på det hele fuldstændigt. Pludselig tog jeg det meget mere afslappet.
- Det var også her, jeg lærte at cykle. Jeg kunne jo se, at alle cyklede, så hvorfor ikke også mig? Men jeg havde ikke siddet på en cykel, siden jeg var barn, så det var lidt hårdt at komme i gang.

En rigtig sportspige
Amagoias cykel er ganske almindelig bortset fra, at den kun har bremse i højre side af styret. Ud over at give en anelse støtte kan hendes protesearm ikke andet end at være til pynt.
- Jeg dyrkede aldrig motion, før jeg begyndte at cykle her i Danmark. Nu har jeg fundet ud af, hvor fantastisk det er at gøre noget sammen med andre. At være et hold. Så jeg er også begyndt at løbetræne til DHL-stafetten, siger Amagoia smilende. Jeg er en rigtig sportspige nu.

Amagoia gennemførte sin første "Tøserunde" sidste år.
- Jeg tog nogle lange pauser og var fire timer om det, men i år skal jeg gøre det bedre.

Af: Anne Kjøge

Læs også

Tøserunden køres igen - med Amagoia som deltager - lørdag d. 28. maj. Få flere informationer her

Til OL trods et mistet ben

På safari i kørestol

Muskelsvind er ingen hindring for Céline